A sztereotípiák és előítéletek behálózzák életünket, és ugyan valamilyen szinten szükségünk van rájuk, de könnyen az áldozatukká is válhatunk. Persze nem kell, hogy így legyen.

A sztereotípiák olyanok, mint a levegő: észre sem vesszük, mégis mindenhol jelen vannak. Bizonyára te is találkoztál már azzal, hogy valaki sztereotípiák alapján bánt veled, esetleg előítéletes volt veled szemben. Én például, bármennyire is hiányos volt a nyelvtanoktatás a középiskolámban, az egyetemi szóbeli felvételin azért kaptam mégis maximum pontot nyelvtanból, mert az idős professzor, aki vizsgáztatott, meglátva az gimnázium nevét, ahová jártam, felkiáltott, hogy „hát magácska akkor mindent tud!” – majd ugyan a legkevésbé sem tudtam mindent, magyarán csúnyán beégtem, mégis megadta a maximális pontszámot, mondván, ne feledjem, az egyetemen lesz ám nyelvészet is. Még vissza is kérdeztem, biztos, hogy ennyi pontra gondolt-e, mert hogy én két szakra jelentkezem, de biztosított róla, hogy jól látom a számot. Hiszen ha ebbe a gimnáziumba jártam, akkor biztos, hogy jól fogok teljesíteni – számára a gimnáziumom neve egyet jelentett az eminens tanuló képével, aki a maximumot akarja kihozni magából.
A dologban természetesen volt valami, de azért végig kísértett ez az eset. Az is igaz, hogy nem hoztam szégyent a professzorra, így nem is cáfoltam rá a sztereotípiájára, mert aztán rákattantam a nyelvészetre, a szakdolgozatomat is leíró grammatikából írtam. Itt persze felmerül egy másik érdekes téma is: a megelőlegezett bizalom, vagyis mondjuk ki, pozitív diszkrimináció miatt vajon milyen teljesítménykényszerbe kerül az ember? De ez már egy másik cikk témája lehetne.

Te sem vagy kivétel

A sztereotípiák tehát tényleg mindenhol ott vannak. Ha nő vagy, akkor „biztos nem vagy jó matekból”, ha szőke vagy, akkor „hülye vagy, netán csalárd is”, ha alacsony, akkor tuti, hogy „az élet egyéb területein túlkompenzálsz”. (A szőke nőt övező sztereotípiákkal foglalkozik a Nők Lapja eheti számának Nők Lapja Téma rovata is.) Te magad is bizonyára vicceltél azon, hogy a férfiak érzéketlenek és nem szeretik megbeszélni a szív ügyes-bajos dolgait, hárítottál férfira egyébként teljesen egyszerűen megoldható szerelési munkát, legyintettél már egy idősödő rokon kijelentését hallván, hogy „á, szenilis az öreg” és szorítottad már magadhoz a táskádat, ha egy kihalt utcán egy számodra kétesnek tűnő alak közeledett. Sztereotípiák és előítéletek hálózzák be életünket, segítenek, és közben persze sokszor hátráltatnak is bennünket. És noha nem ördögtől valók, nem árt, ha megpróbálunk mégis elvonatkoztatni tőlük. De hogy mi választja el a sztereotípiát az előítélettől, mikor hasznosak ezek és mikor jobb, ha levetkőzzük őket, és ebben mi segíthet? A dolog kaotikusnak tűnhet, de némi tudatossággal azért kivitelezhető, hogy környezetünk és mi magunk is jól járjunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Ebből a tesztből kiderül, hogy téged mennyire uralnak a sztereotípiák.
Mi az a sztereotípia-szorongás és hogyan befolyásolja negatívan az ember (főleg a nők és kisebbségek) teljesítményét?
Így segítenek nekünk a sémák, de amikor előítéletté válnak, problémásak lehetnek.
Szakítsd meg a kört, ne hagyd, hogy negatívan hassanak rád a sztereotípiák!
Próbáld ki most kedvezményesen!