És mire érdemes odafigyelniük a gluténérzékenyeknek? A Nők Lapja 2020/34. számának Egészség rovata.

Aki gluténérzékeny, szigorú és következetesen betartott diétára szorul, az sem mindegy, milyen kenyeret eszik. A gluténmentes ételeket egészséges ember is fogyaszthatja, bajt nem okoznak, bár általában több energiát tartalmaznak, ezért tévedés divatból vagy fogyókúra helyett próbálkozni velük.

A gluténérzékenység, más néven cöliákia autoimmun betegség, amely bármely életkorban jelentkezhet, és a népesség 1-2 százalékát érinti. Akinél felmerül a gyanúja, amíg nincs diagnózisa, ne kezdjen el diétázni. Jelentkezzen a háziorvosánál, és kérjen beutalót a gasztroenterológiára. Ha a vizsgálatok igazolják a cöliákiát, az érintettnek élethosszig gluténmentes diétát kell tartania.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen lisztválaszték áll a gluténérzékenyek rendelkezésére?
Miért fontos szó ebben az esetben a sikér?
Próbáld ki most kedvezményesen!