Ha egy nő kevesebb házimunkát akar végezni, az esetek többségében nem a vele élő férfit fogja megpróbálni rávenni, hogy osztozzon vele a terhekben, hanem fizetett segítséget hív (ha jut rá pénze). Sokan azonban úgy vélik, nem ez a jó megoldás.

Emma Clit, a francia grafikusművész új műfajt teremtett, a feminista képregényt. Ezekben látványosan, viccesen, és főleg nagyon átélhetően magyarázza el, mit jelent például az, hogy a nőkre hárul az érzelmi házimunka. Az egyik jelenetben Emma, vagyis önmaga rajzolt változata a könyvvel, papírokkal, almahéjjal, koszos bögrével, miegyébbel teleszórt dohányzóasztal előtt áll, és elhatározza, hogy rendet rak. Fogja a könyvet, és elindul vele nyilvánvalóan a könyvespolc felé, útközben azonban belebotlik egy földre dobott piszkos törülközőbe, és a könyvet a hóna alácsapva felkapja, hogy elvigye a szennyestartóba. Odaérve azonban kiderül, hogy a szennyestartó megtelt, ezért kezében a könyvvel és a koszos ruhákkal a mosógép felé veszi az irányt, ám annak a tetején ott hever egy nagy papírzacskó, csurig megrakva zöldséggel. Emma leteszi a könyvet, begyömöszöli a gépbe a szennyest, fogja a zöldségeket és bepakolja őket a hűtőszekrénybe, miközben eszébe jut, hogy elfogyott a mustár, ezért gyorsan felírja a bevásárló listára. És így tovább, a lényeg, hogy két órájába telik, mire a homlokát törölgetve végre lerogyhat a tisztává varázsolt asztal mellé, amelyen estére újra ott hever a kisebb gyerek játékdínója, a nagyobbik fülhallgatója, némi koszos ruha és egy üres befőttesüveg.

„Engedd el, drágám, majd holnap megcsinálod…” Emma Clit karikatúrája

A nőkre marad az érzelmi házimunka

Na már most, teszi fel a költői kérdést Emma, mi történik, ha megkéri a párját, hogy rakjon rendet az asztalon? A férfi kizárólag az asztalon fog rendet rakni, a piszkos törülköző ott marad a padlón, a zöldségek szép csendesen megrohadnak a zacskójukban, és csak este, a vacsoránál derül ki, hogy nincs otthon mustár. A férfiak ugyanis, mint számtalan nő tapasztalatai igazolják, hajlamosak szó szerint venni a kéréseket, és ha a feleségük azt mondja nekik, vegyék ki a mosogatógépből a baba cumisüvegét, akkor kiveszik a mosogatógépből a baba cumisüvegét, ám az összes többi tiszta edényt otthagyják – elvégre azt senki nem mondta nekik, ők pedig elegánsan a nőkre hagyják azokat a menedzseri feladatokat, amelyeket Emma mentális tehernek, mások érzelmi házimunkának neveznek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi volt a „koszos farmer kísérlet” eredménye?
Milyen megoldással könnyített a svéd állam a nők terhein?
Mivel érveltek a megoldás ellenzői?
Próbáld ki most kedvezményesen!