„Az igazi süti az anyukám sütije”

Szász Kinga meg merte lépni, ami legtöbbünknek csak álom marad: a munka helyett a csokoládét választotta. Na jó, ez erős túlzás, mert csokoládéval dolgozni sokkal keményebb munka, mint hinnénk. A Hegedűs Gyula utcai Chouchou alapítója hobbicukrászból került a szakmai elitbe, vele beszélgettünk.

Amikor a csúcsgasztronómiában nem annyira jártas emberek elsétálnak egy ilyen kis üzlet előtt, mint a tied, sokszor gyanút fognak, hogy itt valami szemfényvesztés folyik. A Chouchou nem egy hagyományos cukrászat. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mi folyik itt?
Szemfényvesztés biztosan nem. Sőt, kíváncsiságból sokszor betérnek hozzánk az Újlipótvárosban kutyát sétáltató nénik és bácsik. Nyilván ők nem ehhez a cukrászdához vannak hozzászokva, de betérnek, kimennek, visszajönnek, és előbb-utóbb megkóstolnak valamit. A Dobos például nagy siker náluk. Látják, hogy ez más, de nyitottak rá, főleg, amikor megkóstolják. Akkor rögtön megértik, hogy itt nagyon finom sütiket lehet enni, és visszatérnek.

Távol álltok a magyar mainstream vonaltól. Segített az érvényesülésetekben az a bizonyos gasztroforradalom?
Most sem egyszerű érvényesülni. Amikor bejött a gasztroforradalom, nagyon sok hely nyílt, köztük nagyon jó helyek, de én a cukrászatot egy kicsit hátrányban látom ebből a szempontból. Ennek talán az az oka, hogy a cukrászat nincs annyira felkarolva, mint a street food, vagy például a fine dining.

Sokan nem értik, hogy egy jó sütemény miért olyan drága. Számos hely van, ahol olcsón lehet süteményhez jutni, és azt sokszor nem látják a vendégek, hogy a minőségi alapanyag sokkal drágább. A jó vaj, a jó csokoládé, a vanília, a tejszín mind nagyon drága, és mi mesterséges ízfokozókat, térfogatnövelőket sosem használunk.

De aki bejön hozzánk, és megkóstolja a süteményeinket, az sokszor úgy dönt, hogy akkor inkább kevesebbszer jár cukrászdába, de igazán jó süteményt szeretne enni.

Étcsokoládés, bergamottos, málnás torta (Fotó: Csordás Ádám / Chouchou)

Az alapanyagon nagyon sok múlik. Te honnan szerzed ezeket a csúcstermékeket?
Ez hosszas kutatómunka volt. A magosunkat például, aki egy csupaszív hölgy, egy külvárosi piacon találtam meg. Először csak otthonra vettem nála 20 deka pekándiót, akkor még tervben sem volt a saját hely. Aztán szép lassan elkezdtünk egymásra építeni, és ma már az egyik legfontosabb beszállítónk. De ez kemény kutatómunka volt, minden fontos alapanyagot nagyon megbízható partnerektől szerzem. Próbáljuk megoldani itthoni alapanyagokkal, de ez sajnos nem mindig sikerül, mert nem elég konzisztens a minőség, mint mondjuk egy francia forrás esetében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit a legnehezebb beszerezni?
Hogyan tudnak életben maradni?
Mi a jó sütemény titka?
Próbáld ki most kedvezményesen!