"Down-szindrómás vagyok, akkor nekem sem kellene élnem?” Szalay Anna Lilla 29 éves, fiatal nő. Dolgozik, dobol, kerámiázik, szerelmes: éli az életét. És sokat tesz a sorstársaiért, Egy csodálatos ember története.

Frissen sült kenyérillat és Anna édesanyja, Pazsiczky Mária fogad minket budapesti otthonukban, ahol már javában zajlik a reggeli rutin. Velünk van a Nem Adom Fel Alapítvány kommunikációs vezetője is, Györke Nóra, akivel Anna együtt viszi azt a Facebook oldalt, amely azért jött létre, hogy helyre tegyenek néhány sztereotípiát a Down-szindrómás személyekkel kapcsolatban. „Anna példáján keresztül megmutatjuk, hogy Down-szindrómás emberként is lehet önálló, hétköznapi életet élni, hogy ők is olyanok mint bárki más. Sőt, sokoldalúsága talán még azoknak is meglepő lehet, akikben erősebbek a velük kapcsolatos prekoncepciók” – mondja Nóri, aki munkájából kifolyólag jól tudja, hogy a Down-szindrómás személyek ugyanolyan sokfélék, mint minden ember, és ha a megfelelő figyelmet, segítséget és támogatást megkapják, szinte bármit elérhetnek. Akárcsak az ép társaik.
Erre már számos példát láthatunk a világban, ott van például Darragh McKenná, aki az Írországban található Borrisokane nevű település polgármestere lett, vagy Eli Reimer, az első Down-szindrómás tinédzser, aki tíznapos megfeszített menet után elérte a Mount Everest 5400 kilométeres magasságban fekvő alaptáborát. A divatvilágban is rendre feltűnnek Down-szindrómával együtt élő emberek, legutóbb a Gucci Beauty és az olasz Vogue közös kampányáról cikkezett a sajtó, amelyben az inkluzív reklámok elősegítése jegyében fogyatékkal élő modellekkel dolgoztak. A  L’Obscur sminktermékét például a 18 éves, Down-szindrómás Ellie Goldstein modell reklámozta, akinek a fotója a legnépszerűbb poszt lett az Instagramon a Gucci Beauty történetében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Így élhet teljes életet egy Down-szindrómával együtt élő személy.
Végigkövettük Szalai Anna Lilla napját.
Lakásotthonok, amelyek lehetőséget adnak az önálló, felnőtt léthez.
Próbáld ki most kedvezményesen!