Jól felépített üzleti modell vagy valós segítség? Mire jók a self-help könyvek?

Vannak, akik szerint nincs nevetségesebb műfaj az önsegítő könyveknél, míg mások egyenesen falják őket. Vajon miben tud valós segítséget nyújtani, és miben veszélyes a self-help műfaja? Utánajártunk.

Ami a könyvesboltok kínálatát illeti, rendszeresen számos új megjelenést láthatunk, leginkább a pszichológia témájú könyvek között. Ezek között is vannak bestsellerek, mint például A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című klasszikus – ez például a szüleimnek is megvolt, és én is olvastam, amikor először jelenhetett meg magyarul, talán a kilencvenes évek közepén. Akkor magamévá is tettem néhány megfigyelést, amit olvastam benne, viszont a felnőttkori tapasztalatom azt mutatja, hogy az emberiséget nem lehet kétfelé felosztani, férfira és nőre. Ha ez ilyen egyszerű volna, nem is kéne róla könyveket írni, hiszen mindenki tudná ezeket a megkérdőjelezhetetlen tényeket. Ezt a könyvet nemrég megint láttam a könyvesboltban, sok olyannal együtt, ami várhatólag nem lesz bestseller, mert úgy tűnik, hogy szerzőjének elsődleges célja, hogy gyorsan írjon valamit, aztán valamennyit keressen vele. Ilyenek azok a művek, melyeknek a címe általában rövid idő alatt valami elképesztő sikert ígér: „Hogyan legyünk egy hét alatt cégvezetők, találjuk meg életünk szerelmét és forgassuk vissza az idő kerekét fénykorunkig.” Valahogy azonban ezek is elkelnek, különben a kiadók nem vesződnének velük, hiszen presztízse nincsen az ilyen könyveknek, nem is túl valószínű, hogy könyvkritikát írjanak róluk, vagy, hogy valaha bármilyen díjat nyerjenek.
Az első ma kifejezetten self-help (önsegítő) könyvnek nevezhető tanácsadó írások már a középkorban megjelentek, egyfajta illemtankönyv előzményként, illetve kifejezetten a szerelem művészetét tanítva külön férfiaknak és nőknek. Manapság a szimpla tanácsokat viszont nem az olvasónál sokkal képzettebb író adja, hanem a szerző, aki egy közülünk, és valamiért mégis nagyobb sikert ért el valamiben, mint amire számítani lehetett. Ezáltal ezek a könyvek – bár sokszor érdekes történeteket és önmagukban hasznos tippeket tartalmaznak – nem tudnak tartós pozitív hatást gyakorolni az olvasóra; az elsődleges hatásuk a lelkesedés, amit ki tudnak váltani.

Kinek íródnak?

Ma már számos sztár és kisebb celeb is megpróbálja magát a műfajban. Cameron Diaz például életmód könyvet írt, melyben az öregedésről elmélkedik olyan nőknek, akiknek nincs hatalmas vagyonuk, amit magukra költhetnének; Gwyneth Paltrow életmód website-ot üzemeltet, Jessica Alba a természetközeli és a környezetvédő életre ad tanácsokat. A celebeknek nyilvánvalóan anyagi érdekük is fűződik hozzá, hogy ilyen kiadványokkal jelentkezzenek, hiszen a rajongók ezeket éppen a celebségük adta hitelességükből fakadóan egyenesen falják.
Az információ és a tudás úgy viszonyul egymáshoz, mint az önsegítő irodalom és a társadalomtudományok. Az önsegítő könyvek többnyire irdatlan mennyiségű információval árasztanak el, és ezeket minden esetben tényként állítják be. Például, az olyan állítások, hogy a nők inkább kommunikálnak, ha baj van, a férfiak pedig inkább megoldást keresnek, egész egyszerűen lógnak a levegőben. Milyen problémák esetén? Milyen mértékben? Mit jelent, hogy kommunikál, illetve hogy megold: ezek megfogalmazásbeli, vagy gondolkodásmódbeli, esetleg észlelésbeli különbségek? Az önsegítő könyv az ilyen, időnként megfigyelhető jelenségeket megcáfolhatatlan ténynek tartja, és már vonja is le a lehető legegyszerűbb következtetést: ha nő vagy, tanúsíts megértést, amikor a férfipartnered nem érez együtt veled, hiszen ő egy problémamegoldó gép, azaz más, mint te.
Emellett ezek a művek hatalmas hangsúlyt fektetnek az egyén cselekvőképességére, és figyelmen kívül hagyják a szociális kontextust. Így lehetséges az, hogy ugyanazt a „legyél milliárdos még ma” típusú könyvet olvassa a Harvardon végzett munkakezdő és a gettóban élő munkanélküli.

Nyilvánvaló, hogy a felületes tippek, amelyeket az önsegítő könyvek megfogalmaznak, bizonyos szociális kontextusban hasznosak is lehetnek, másokban egész egyszerűen értelmezhetetlenek.

Az önsegítésben pontosan annyi árnyalatnak kéne jelen lennie ahhoz, hogy hatékony legyen, mint amennyiféle társadalmi csoportban élünk.

Az önbizalom a siker kulcsa?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért veszélyes az önbizalom fontosságának sulykolása?
Mi a gond a könyvekben megfogalmazott általános igazságokkal?
Milyen a jó önsegítő könyv?
Próbáld ki most kedvezményesen!