A modern hegymászás kezdetekor még törvény tiltotta, hogy a nők nadrágot viseljenek, ez mégsem akadályozta meg a női alpinistákat a csúcsdöntögetésben. Azóta nagyot fordult a világ és a nők meghódították a legmagasabb csúcsokat is – vannak, akik mindegyiket.

Amikor 2003-ban néhány napon belül Nedeczky Júlia, Ugyan Anita és Csollány Katalin feljutottak a Gasherbrum II (más néven K4) 8035 méteres csúcsára, azzal magyar hegymászó történelmet írtak: ők lettek az első magyar nők (a legelső Nedeczky Júlia), akik 8000 méter fölötti csúcsot hódítottak meg. Az expedíciónak egyébként Várkonyi Beáta is tagja volt, de ő végül az időjárás viszontagságai miatt nem jutott fel a csúcsra. Teljesítményük természetesen akkor és ma is emberfeletti, de azon, hogy nőként vitték véghez, nem különösebben lepődtünk meg, hiszen miért ne tehetnék? Természetesen ez nem volt mindig így, kevés nőről neveztek el hágót és átjárót, nem voltak ott a legelsők között. Holott a modern hegymászás kezdeteinél már jelen voltak a nők is, persze kisebb-nagyobb hátráltató tényezővel. Nemcsak a brit és amerikai, de a magyar nők is jeleskedtek ezen a területen – noha nem valószínű, hogy hallottad már Geduly Hermina vagy Wesselényi Polixéna nevét, pedig ők igen fontos alakjai a hegymászásnak. A 19. században, ahogy most is, meglehetősen borsos tevékenység volt a hegymászás, így főleg nagy vagyonnal rendelkező nők próbálkoztak vele. Voltak közöttük feministák, szüfrazsettek is, sokan viszont nem törődtek politikával, csak másztak, hogy olyat érjenek el, amit előttük még senki.

Három réteg szoknya – extra veszély

A modern hegymászás története a 18-19. században indult, akkoriban tűrő- és állóképességük határait megismerni vágyó kevesek nem mindennapi erőpróbájának számított. Az első hegymászók vagy tudományos kutatással kötötték össze a hegycsúcsok meghódítását, vagy jégcsákánnyal, szextánssal és iránytűvel felszerelkezve új földeket akartak meghódítani. Az 1800-as években a hegymászás rekreációs és sporttevékenység lett, különösen a svájci, olasz és francia Alpokban, amely így Európa játszóterévé vált, természetesen az arisztokrácia számára. Ugyan a legtöbb korai mászó még ekkor is férfi volt, azért a nők is megjelentek, annak ellenére is, hogy sok szempontból nehezebb terep volt számukra a hegy, mint a férfiak számára. És hogy miért?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Az első női hegymászók között magyarok is voltak.
Így mutatott fricskát a feminista mászónő a soviniszta hangoknak.
A legfontosabb női elsők és abszolút rekorderek.
Az első nő a Mont Blanc csúcsán: szinte véletlenül került oda.
Próbáld ki most kedvezményesen!