Robotséf készíti majd a 3D nyomtatott vacsorádat? Ilyen lehet az étkezés jövője

Vajon hogyan fogunk étkezni 2050-ben? Futurisztikusnak tűnő, de közben nagyon is valóságos lehetőségeket szedtünk össze.

Régóta tudjuk, hogy a fenntarthatóság jegyében egyre kevesebb húst és tejterméket kellene fogyasztani. Arról is sokat hallani hogy egy sor étel eltűnhet a földről, például a csokoládé: Hufnágel Gabriella az eheti Nők Lapjában járta körbe a témát, hogy mennyire környezetszennyező a csokigyártás, és hogy miért tűnhetnek el a kakaófarmok. De ha azon gondolkodunk, hogy mit fogunk enni mondjuk 10 vagy 30 év múlva, akkor ennél sokkal vadabb dolgokat kell számba venni. Személyre szabott ételek, DNS tuninggal tápanyagdúsabbá tett fogások, bűntudatmentes nassolás, robotszakácsok és a nutrigenomika a jövő? Úgy néz ki, hogy igen.
Az étel fogyasztói környezetünk leképeződése (még ha nem is gondolkodunk róla így), és mint ilyen, folyamatosan fejlődik. A fogyasztás demokratizálódása a 20. században indult meg, azt megelőzően az elfogyasztott ételek és italok a az emberek társadalmi hovatartozásáról árulkodtak. Ma már – néhány extrém példától eltekintve – szinte minden mindenki számára hozzáférhető (a fejlett, fogyasztói társadalmakról beszélünk). A fogyasztás identitásképző aktus lett, arra pedig, hogy társadalomstrukturáló erővel bír, a marketingkutatók már az 1960-as években rámutattak. A trendek azóta is változnak, méghozzá egyre gyorsabban, és ez bizony az étkezésünkben is látszik – amíg néhány éve még szinte sosem ettünk avokádót, mára a növény nemcsak hogy minden közértben ott van, de egy korosztály, méghozzá az Y generációsok egyik szimbóluma is lett a sok helyen igen drága avokádós szendvicsek miatt, amikre e nemzedék tagjai képesek egy ebéd árát is elkölteni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Ma már teljesen megszokott, tíz éve még azt sem tudtuk, eszik vagy isszák – zöldségek és gyümölcsök, amiket felnőttként ismertünk meg.
A nutrigenomika és neorugasztronómia lehet a jövő.
A szennyvízből készült sör és az otthoni robotséf már nem a jövő zenéje.
Próbáld ki most kedvezményesen!