Vannak a világon olyan nők, akik életük egy adott pillanatában úgy döntenek, hogy onnantól férfiként folytatják az életüket.

Gyerekkorában sok kislány elképzeli, hogy milyen lehet fiúnak lenni. Én úgy gondoltam, hogy a fiúk sokkal szerencsésebbek, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy keményebbek, és el is határoztam, hogy velem ugyan nem fog kiszúrni a természet: egészen a pubertáskorig keménykedtem is, ahogyan csak tudtam, de leginkább a kisöcsém dominálásában, valamint a felnőttekkel való vitázásban éltem ki magam. Ez a fázis azonban egyszer csak véget ért, és ma már eszembe sem jutna, hogy szívesen cserélnék a férfiakkal. Nem azért, mert azt gondolom, hogy nekik nehezebb az életük, hanem valószínűleg azért, mert megismertem és hozzászoktam a női léthez annak nehézségeivel és persze előnyeivel együtt. Vannak azonban a világon olyan nők, akik életük egy adott pillanatában úgy döntenek, hogy onnantól férfiként folytatják az életüket. Ezeket a nőket a Balkánon burrneshe-nak hívják.

Egy nő annyit ér, mint fél férfi

A „burre” albánul azt jelenti, hogy férfi, a szó végződése viszont a nyelvtani nőnem végződését jelöli. Ezek a nők, amikor a férfiélet mellett döntenek levágatják a hajukat, férfiruhában járnak, és a közösség életében teljes értékű férfiként vesznek részt, noha testméretükből, testalkatukból és szőrtelen arcukból sokszor első ránézésre látszik, hogy nem férfinak születtek. Ettől függetlenül, nagy tiszteletnek örvendenek és a közösség teljes jogú férfiként kezeli őket, elsősorban azért, mert elvállalták, hogy olyan feladatot lássanak el, amire nem születtek. Ez a feladat – mivel patriarchális viszonyok között élnek – a család vezetése és védelme. Ez esetben a nők nemváltása teljes egészében társadalmi konstrukció és nincs köze sem a nemi identitásuk biológiai részéhez, sem a szexualitásukhoz.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Burrnesha-k mesélnek arról, mi miatt váltottak erre az életre.
Milyen pozitívumokkal és negatívumokkal jár, ha egy nő férfi szerepet vállal Albániában?
Hogyan vélekednek a szexualitásról az albán burrnesha-k?
Próbáld ki most kedvezményesen!