A Pride kapcsán összeszedtünk olyan könyveket, amelyek természetesen és érthetően ábrázolják, hogy a melegség nem egzotikum, hanem a hétköznapi élet része.

Egy ideális világban már nem kellene arról beszélnünk, hogy mennyire nehéz lehet homoszexuálisként felvállalni magunkat a többségi, heteroszexuális társadalomban, de amíg sokan devianciának, kinevelhető lelki deformitásnak tartják az azonos neműek vonzódását, addig érdemes olyan könyveket is ajánlani, amelyek érthetően és átélhetően mutatják be, hogy melegnek lenni nem extrém dolog. Fontos meleg-témájú könyveket gyűjtöttünk össze.

  • André Aciman: Szólíts a neveden

Hamarosan érkezik a Pride

 Idén a Fesztivál és a Felvonulás a járványügyi helyzet miatt a nyár végére csúszik, 2020. augusztus 14-től augusztus 23-ig tart majd.  Az idei Fesztivál szlogenje – a „Vedd vissza a jövőd!” – amely az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reflektál, és éppúgy utal a demokráciába vetett hit válságára, a lakhatási válságra, mint az ökológiai válságra. A Pride szervezői pánik helyett közösségi cselekvésre buzdítanak. 

A regény 2019 nagy durranása volt. Olvasók millióinak szívét lágyította meg, a belőle készült filmet a kritikusok imádták, sőt, Oscar-díjra is jelölték a szerelmi történetet, amelyet André Aciman írt meg azonos című regényében. Ki gondolta volna, hogy a provokatívnak tűnő sztori ekkora sikert arat, hiszen benne volt a pakliban, hogy a szélesebb közönség nem fogja jól fogadni.  A történet fő problematikáját nem is a meleg szerelem jelentette, hanem a főhős kora, aki 17 éves, amikor homoszexuális kapcsolatba keveredik egy 24 éves férfival a 80-as évek elején, valahol Észak-Olaszországban. De Aciman könyve érzékenyítésre is tökéletes, hiszen a sorait olvasva egyértelművé válik, hogy

 

a szerelem érzése nemtől függetlenül mindenkinél ugyanazt jelenti.

Mindegy, hogy a vágyott személy nő vagy férfi, az érzések hasonlók: sóvárgunk,  szenvedünk a másik hiányától, és nem tudunk betelni a másikkal, amikor együtt vagyunk.  Bár  a történet egy homoszexuális párról szól, a könyvben mégis inkább azon van a hangsúly, hogy milyen az, amikor két emberi lény egymás között fellángol a szexuális vonzalom, milyen az az időszak, amikor még csak ismerkedünk a testiséggel, amikor elemi erővel csap le ránk az első szerelem. Az érzések univerzalitásáról szól a Szólíts a neveden, a kezdődő szerelmet meghatározó erős testi vágyról, a megmagyarázhatatlan lelki vonzódásról. André Aciman úgy beszél a meleg-szerelemről, ahogy arról beszélni kéne: természetesen. 

 

  • Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza – Írások melegekről, melegségről

Nádasdy Ádám nem az önfelfedezés vagy az előbújás oldaláról mutatja be a melegek világát. A kötet – ahogy a szerző fogalmaz – ismeretterjesztő etológia-könyv, ami a heteróknak mutatja be, hogy amit a többségük másságnak, különbözőségnek gondol, az a valóságban nem is olyan más és nem is olyan különböző. A könyv főszereplői még csak nem is hús-vér emberek, hanem alig észrevehető kedvességek, apró rezdülések, amik beláttatják velünk, hogy a homoszexualitás nem csak a szexualitás egy formája, hanem a szereteté is. Esterházy így írt Nádasdy könyvéről: „Nádasdy írásai nem egy részhalmazról szólnak, mondjuk, bátran, ez sem volna kevés, ez az emancipációs harc, de nem okvetlenül az irodalomra tartozó ügy (megjegyezvén, hogy nem tudom pontosan, és azt hiszem, nem is tudható, mi tartozik oda, mi nem), hanem rólunk, mindenkiről szólnak. És valóban bátran, de ez a bátorság nem az ő-kből következik, hanem részint a szerző nagyságából, részint a… hát azt hiszem, a szerelemből. Hová máshová, mint egy fülszövegbe írhatnám: Nagy szerző nagy szerelmes könyve. Róla meg még azt: A lélek, a test, a nyelv mérnöke.” 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Szerelmes történetek, amelyek a homoszexualitást nem a szenvedés oldaláról mutatják be.
Egy könyv, amely sok olyan nőnek nyújthat mankót, akik évek után kiszabadulnak a toxikus kapcsolatból, és újra felfedezik magukat.
Egy tini testvérpárról szóló könyv, amely nem idealizálja a vér szerinti kapcsolatokat.
Próbáld ki most kedvezményesen!