Miért nem vesszük észre, ami ott van az orrunk előtt? Miért gátol valójában a kapkodás? És hogyan találhatjuk meg hatékonyabban az elveszett cuccainkat?

Áll a nyitott hűtő előtt és nem találja. Aztán a következő párbeszéd hangzik el.
Ő: – Hova tetted a vajat?
Te: – A hűtőbe.
Ő: – Nem látom.
Te: – Pedig öt perce raktam el.
Ő: – Hát akkor valahova máshova raktad, mert itt nincs.
Ekkor odalépsz mellé, és egy határozott mozdulattal kiveszed a vajat az orra előtti polcról.
Ismerős? Ez egy olyan jelenet, ami elég sok háztartásban (és munkahelyen) lejátszódik. A variációk száma a témára végtelen, a közös pont, hogy keresünk, de nem találunk valamit. Hiszen ki ne élte volna már meg, amikor például indulás előtt idegesen keresi a kulcsát, mobiltelefont, akármit, és amikor meglesz, akkor vagy olyan helyen találja, ahol már kereste, vagy végig ott volt előtte, esetleg kifejezetten jól látható helyen. Frusztráló.
A kérdés a kutatókat is foglalkoztatta, többféle módon is vizsgálták, mi történik bennünk, amikor keresünk valamit, hogy miféle játéka ez az észlelésnek és a látásnak, ami ennyire fel tud bosszantani minket a mindennapokban. Az eredményeik pedig szerencsére hasznosak lehetnek a számunkra, ezért nemcsak az okokat gyűjtöttük össze, hanem tippeket is a cikk végén arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg, ami elveszett.

Ez történik az agyunkban, amikor kapkodunk

Amikor a kulcsot keressük a lakásban, tulajdonképpen az lepleződik le, hogyan működik az emberi látás és észlelés. A szemünk begyűjti az információkat, de hogy ezt feldolgozzuk, azaz felfogjuk, ahhoz már az agyra is szükség van. Csakhogy az agyunk közben párhuzamosan rengeteg más dolgot is csinál, így a vizuális észlelésünk két dologból áll össze:

  • amit aktuálisan éppen látunk (érzékelünk),
  • és elraktározott emlékképekből.

Ez utóbbi leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az agyunknak van egy nagy vonalakban elraktározott képe például a lakásunkról, és azt hívja le, azt egészíti ki az aktuális részletekkel, amire éppen figyelünk. Csakhogy ennek a figyelemnek a sebessége sem mindegy.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi történik az agyunkban, amikor kapkodunk?
Miért láthatatlan a gorilla, miközben éppen számolunk?
Miért találják meg hatékonyabban a nők az elveszett tárgyakat?
Próbáld ki most kedvezményesen!