Az erdélyi magyar Károlyi házaspár világraszóló sikereket ért el edzőként a román és az amerikai női tornászokkal. Az eredményeikre azonban nem kevés árnyék vetül. Már a módszereik kíméletlensége is megkérdőjelezhető volt, viszont az amerikai sport talán legnagyobb molesztálási botrányához is kapcsolódtak. Az amerikai válogatott sportorvosa ugyanis több száz lányt zaklatott szexuálisan, a legtöbb ilyen eset pedig abban az edzőközpontban történt, amit a Károlyiak vezettek.

„Meg tudod csinálni!”
Egy fiatal lány készült újra nekifutni a gyakorlatnak. A teste erős, igazi energiabomba, az arca viszont egy kislányé. Egy igen eltökélt kislányé. Amikor az 1996-os olimpián a torna döntőjében Kerri Strug másodjára is ugrott, már súlyos bokasérülése volt, mert elsőre rosszul ért földet. Amikor visszasántikált, hogy megint megpróbálja, az edzője ezt ismételgette: „You can do it! Meg tudod csinálni.” És Kerri megcsinálta – megnyerte az aranyat az amerikaiaknak, bár a második gyakorlat után már lábra sem tudott állni, hanem a fájdalomtól eltorzult arccal, térden kúszott a matrac szélére. Az edzője ölbe kapta, úgy vitte a dobogóhoz. Strug nemzeti hős lett, a kitartás szimbóluma, a You can do it! pedig legendás szlogen, amit még Barack Obama is használt a kampányában.
Strug edzőjét, az erdélyi magyar Károlyi Bélát mágusként emlegették, hiszen előbb Romániában, majd a nyolcvanas évektől az Egyesült Államokban vitte sikerre a női tornát. Károlyinak köszönhetően az amerikai tornaszövetség és persze szívében minden amerikai nyerte sorra az aranyakat. Károlyi Béla és a felesége Márta a sportvilág megkerülhetetlen alakjai lettek, irányításukkal Kerri Strug mellett olyan tornász szupersztárok születtek, mint a román Nadia Comăneci, az amerikai Mary Lou Retton vagy Simone Biles.
Az amerikai tornaszövetség 2018-ban mégis felmondta az együttműködést a Károlyi házaspár által vezetett texasi edzőközponttal. Az ok, hogy az elmúlt évek egyik legsúlyosabb szexuális zaklatási botránya, ami alapjaiban rázta meg az amerikai tornát, nagy részben a Károlyi Ranch-hez is köthető. A botrány főszereplője Larry Nassar volt, az amerikai női tornaválogatott csapatorvosa, akit egy michigani bíróság több rendbeli szexuális visszaélés elkövetésében talált bűnösnek és 175 év fegyházra ítélt. Az orvost azzal vádolták, hogy 1992 óta legalább 250 fiatal nőt és kiskorú lányt zaklatott szexuálisan úgy, hogy azt orvosi vizsgálatnak, illetve terápiának állította be. Az áldozatok valódi száma ezen felül is több százra rúghat.
Hogy ténykedhetett szabadon egy ilyen szörnyeteg majdnem három évtizeden át úgy, hogy sem a tornászok, sem az edzők, sem a szülők nem jelentették?
Az a helyzet, hogy több panasz is érkezett Nassarra, és mikor az ügy végül robbant, az is kiderült, hogy a tornaszövetség próbálta eltussolni. A botrányról tavaly az HBO (At the Heart of Gold/Az amerikai tornászbotrány belülről), most a Netflix mutatott be dokumentumfilmet. A Netflixes Athlete A-t pedig azoknak is érdemes megnéznie, akiket a versenysport nem érdekel különösebben.

Akinek egy zaklatási ügyről értesülve akár egyszer is átfutott a fején, hogy az áldozat „hogy hagyhatta” vagy „miért csak most szólal meg”, az a filmből nagyon sokat megérhet a zaklatás folyamatáról és az áldozattá válás lélektanáról. Hogy hogyan asszisztál egy egész rendszer az egyén kiszolgáltatottá válásához, és hogy kik és miért néznek félre, ha kamaszlányok testén olimpiai aranyat lehet venni. 
Nem ez volt az első alkalom, hogy a Károlyi házaspár negatív színben jelent meg. Már a kilencvenes években nyilvánosságra kerültek olyan panaszok, amelyek az edzői módszereiket szükségtelenül kíméletlennek és a sportolók emberi méltóságát tiprónak tartották. Ezért ebben a cikkben most a Károlyi házaspár életútjára koncentrálunk. Hogy kik ők, hogyan küzdötték fel magukat a Ceaușescu-rendszerből a sportvilág csúcsára – és mi tépázta meg kitörölhetetlenül a hírnevüket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért kezdtek a tornában gyerekeket kiképezni?
Milyen edzői módszerek hozták a sok olimpiai aranyat?
Mennyit tudtak a Károlyiak a molesztáló orvos tetteiről?
Próbáld ki most kedvezményesen!