Éhezők diadala? Gondolatok és tapasztalatok az időszakos böjtölésről

Ne várd meg, míg éhes leszel! Napi ötszöri étkezés az egészséges! A böjtölés megterheli a szervezetet! Nagyjából ezek azok az alaptézisek, amelyeket semmibe véve az Intermittent Fasting, azaz időszakos böjtölés (a továbbiakban IF) jött, látott és győzött, és kiütve a nyeregből az úgynevezett clean eatinget, napjaink legnépszerűbb diétájává vált. És a diéta szón most nem fogyókúrát értünk.

Mindjárt az elején szeretném tompítani a címben szereplő éhezők kifejezést, ugyanis a böjtölés nem feltétlen jár éhséggel, éhezéssel meg aztán végképp nem. Aki tudatosan táplálkozik, és a szervezete megszokta ezt a rendszert, az a legtöbbször megúszhatja azt a fajta éhséget, amitől úgy retteg mindenki. Ezt onnan tudom, hogy pontosan 483 napja én is az IF-esek táborát erősítem (ebben azért vagyok ilyen biztos, mert használok egy applikációt, ami számolja az ilyesmiket helyettem).
Van egy nagyon jó weboldal, dietcrafting.com a neve, ami tulajdonképpen az időszakos böjtölés egyik hazai origója is. Ezen olvasható, hogy „biológiai értelemben a böjt akkor kezdődik, amikor szervezetünk az elfogyasztott táplálék nagy részét megemésztette, és energiaszükségletét egyre inkább a zsírszöveteinkből kezdi el fedezni. Ez általában az utolsó étkezésünket követő 6-8 óra elteltével kezdődik. Időszakos böjtölésről pedig akkor beszélünk, amikor a böjtöt tetszőleges idő után megszakítjuk, normálisan táplálkozunkat tovább, és ezt visszatérően (időszakosan) ismételjük. Ennek számtalan verziója létezhet attól függően, hogy milyen hosszú ideig, és milyen gyakran nem eszünk.
Ori Hofmekler Harcosok Étrendje például egy napi rendszerességű, 20-4-es változat (azaz 20 órában nem evés, 4 órában evés). Martin Berkhan testépítőkre specializált Leangains rendszere 16-8-as. Brad Pilon Eat Stop Eat című könyvében heti egy-kétszeri, 24 órán át tartó böjtöt javasol, míg a hét többi napján bárhogyan ehetünk. Greg O’Gallagher Kinobody programja egyszerűen annyit kér tőlünk, hogy a napi első étkezésünket toljuk ki ébredésünktől számítva 6-8 órával.”

Nem sok az a 16 óra?

Én magam a legkommerszebbnek mondható, 16-8-as verziót csinálom, azaz minden napom úgy telik, hogy a napnak nyolc órájában eszem, 16 órájában pedig nem. Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy ez nem fogyókúra. Aki fogyókúraként csinálja, ugyanúgy fog járni, mint bármelyik másik diétával: ha betartja, lefogy tőle, és amikor abbahagyja, visszahízik. Aki sok diétát kipróbált már, az pontosan tudja, hogy nincsenek olyan csodák, amelyekkel meg lehet úszni az ételmegvonást, mégis súlycsökkenéshez vezetnek. Az IF egy életmód, amelyet – ha a helyzet úgy kívánja – félre tudok tenni egy-két napra, és már nem rettegek a következményektől. De beszéljünk arról a bizonyos 16 óráról. Mert az azért elég soknak is tűnhet, pedig ha úgy nézzük, hogy például reggel 10-től este 6-ig vidáman ehet az ember, akkor már nem is olyan félelmetes.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért jó éhesnek?
Milyen szabályok vannak az IF-ezés során?
Mi az az autofágia és miért fontos?
Próbáld ki most kedvezményesen!