„De a dobozt hozd vissza!” – Az ételhordó dobozok kultusza

A gyerekek tízórait majszolnak belőle az iskolában, a barátokkal házi körözöttet kenegetünk belőle piknikezés közben. Tarthatjuk velük a speciális diétánkat feszes munkanapunkon, és még a környezetet is védjük, ha csomagolásmentes boltba megyünk be színes, jópofa dobozainkkal. S ami a legfontosabb, hogy a nagymama megváltó húslevese is ebben érkezik, amikor náthásak vagyunk. Értéke csupán pár ezer forint, mégis a háztartásunk és konyhánk alapkelléke, féltjük, óvjuk, becsben tartjuk, ragaszkodunk hozzá. Egy láthatatlan szállal köti össze a barátokat, családokat, generációkat, a nagymamát a lányával és unokájával. Még egy szociometriai háló is kirajzolódhat, ha követjük egy ételesdoboz útját élete és karrierje során. Vándorolnak háztartásról háztartásra, s mint a zoknik párja és a hajgumik, egyszer csak elnyelődnek, majd újra előbukkannak a semmiből.

 

Egy konyhafiók tele dobozokkal

„Nálam van a tálad. Nálad maradt a tálam.” Még egy ok, hogy újra találkozzunk és lehetőleg ne üresen adjuk vissza, hanem valami otthon készült finomsággal megpakolva. Anyukáink hangját is hallom: „Ez maradhat nálatok, de a süteményest hozd vissza, mert abból csak egy van!” „Anyám úgy félti, mintha Atlantisz elfeledett kincse lenne ez a doboz” – mondja a férjem és nevetek, holott én is kétszer meggondolom, hova teszem a kedvenc fekete macskás, vagány szettemet. Igazi bizalmi kérdés ez. Ugyanígy barátoknak egy kis sós sütit átadva megfordulhat a fejünkben: „Lehet, hogy most látom utoljára ezt a dobozt? No, nem baj. Úgyis nálam maradt az a piros fedelesük, legfeljebb kicseréltük.”
Csak úgy nem fektetünk be egy ételes doboz vásárlásába. Tudatos döntés előzi meg, pár percig gondolkodunk, vajon melyik táskánkba passzol, kinyitjuk, megvizsgáljuk tapintását és záródását. A külcsín mellett a praktikum érvei is felsorakoznak: nagy, átlátszó, lapos, kerek, rekeszes, evőeszközzel ellátott… Szólíthatjuk pattintósnak, bödönnek, ételesnek, doboznak. Az élelmesek jégkrémes és tejfölös dobozban is tárolják a maradék finomságokat a fagyasztóban. De hát mi, magyarok tudjuk ezt jól, hogy a nagyi jégkrémes doboza meglepetéseket is rejthet, vanília fagyi helyett töltött káposztát. Ebből született az év egyik legnagyobb dobása, hiszen egy új tejfölös bödön jelent meg a polcokon, amin beikszelhetjük, hogy mit tettünk bele: csirkepaprikást vagy húslevest? Ezek után nem érhet bennünket meglepetés.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miben szállították eleink az ételeket?
Melyik amerikai elnök használta kampányszlogenként a teli ételesdobozt?
Minek köszönhetik az ételhordók, hogy újra felívelőben a népszerűségük?
Próbáld ki most kedvezményesen!