Milliószámra készülnek naponta a szelfik, amiket ma már különféle filterekkel lehet feldobni. Sokan ennek hatására a valóságban is olyanokká akarnak válni, mint amit a manipulált fotón látnak. A „szelfiarc plasztikázás” új trend, ami mögött a testdiszmorfia nevű pszichés zavar állhat. A jelenséget Zsengellér Júlia, esztétikai bőrgyógyász segítségével elemezzük.

Facetune, VSCO, Snapspeed – népszerű applikációk, amelyek tökéletesítik a szelfiket. A filterek többek között arra jók, hogy az Instagramon, TikTokon, és más közösségi felületeken a posztolt tartalmaink egységesen nézzenek ki. Az okostelefonjainkra letölthető applikációk tökéletesítik a portréfotóinkat: javítják az arcunk tónusát, eltüntetik a bőrhibáinkat, hófehérré varázsolják a fogsorunkat, és viszlát a ráncoknak, szem alatti karikáknak, táskáknak is. A szelfink így nem csak professzionálisnak hat, hanem lényegében elvégez rajtunk egy virtuális arcplasztikát. Ezek a képmanipuláló szoftverek nagyon egyszerű lépések segítségével teszik eszményivé a fotóinkat: még a legelgyötörtebb állapotunkban is szépségkirálynők lehetünk. (A VSCO már egy új trend nevébe is beépül: a VSCO-lányok környezettudatosak, lazák, a Z-generációhoz tartoznak, farmersortot hordanak túlméretezett pólóval, Birkenstock papucs vagy Crocs van a lábukon, és olyan kiegészítőket viselnek, amik a strandszettekhez tartoznak.)

Szelfi-arc rendel

Ahogy ezek az appok megjelentek, szerte a világban egyre több ember keresi fel a plasztikai sebészeket azzal a kívánsággal, hogy olyan arcot kér a valóságban is, mint amilyet a szelfituning applikáció előállított. Egyre több ember érzi azt, hogy a tökéletesített arcával tud csak azonosulni, az „eredetivel” már nem. A Medical News Today már 2018-ban foglalkozott azzal, milyen káros következményei lehetnek a szelfiappoknak. A cikk idézi az Amerikai Egészségügyi Szervezet által kiadott plasztikai sebészeti lap, a JAMA Facial Plastic Surgery adatait arról, hogy az elmúlt időszakban megkétszereződött azoknak a tinédzsereknek a száma, aki kifejezetten „szelfi-arcot” akarnak plasztikáztatni. A szelfiappok használata miatt önértékelési zavarok alakulhatnak ki, egyre többen a manipulált arcképükkel azonosulnak, ezért kényszeresen azzal foglalkoznak, hogyan nézhetnének ki úgy mint a szelfi filterrel előállított fotóján. Ezt a betegséget a testdiszmorfiás zavarok közé sorolják, amelyek közül egy speciális leágazás az applikációk és filterek által kialakult szelfi-diszmorfia. (A Mindennapi Pszichológia című szaklap azt írja: a testdiszmorfia olyannyira nem új, hogy azt már több mint egy évszázaddal ezelőtt leírta egy olasz pszichiáter, Enrico Morselli. A betegség elnevezése a görög „dysmorphia” – alaktalanság szóból ered.) A Medical News Today által idézett tudományos szakcikk szerint Amerikában 2017-ben a plasztikai sebészek több mint fele (55 százalék) olyan emberekkel foglalkozott, akik azért keresték fel a rendelőjüket, hogy „tökéletesítsék a megjelenésüket a szelfikben”. 3 évvel ezelőtt ez az arány 42 százalék volt.

Mi a helyzet Magyarországon?

A világtrendnek megfelelően hazánkban is nagy ütemben nő a szépészeti beavatkozások száma. Adatokat azonban nemigen lehet találni, mert az orvosoknak nem kell kötelezően nyilatkozniuk az elvégzett beavatkozásokról. A Világgazdaság egyik cikke azt írja: a piac erős bővülését egyértelműen lehet érzékelni Magyarországon is, amit „a jövedelmek emelkedése, az alkalmazott eljárások kockázatainak mérséklődése és a társadalmi elvárások egyaránt hajtanak”. Egyre több helyen lehet igénybe venni ambuláns beavatkozásként botox kezelést, illetve ráncfeltöltést. – Új és népszerű trend továbbá az idő múlását megállító vágás nélküli plasztikai beavatkozás: a különböző szálbehúzások, a saját zsírral történő arcfeltöltés, a bőrgyógyászok által végzett lézeres bőrfiatalítás, a HIFU-kezelés (High-Intensity Focused Ultrasound, azaz nagy intenzitású fókuszált ultrahang) vagy rádiófrekvenciás arckezelés – olvashatjuk a Világgazdaság cikkében. De vajon hajtja-e a magyar piacot a szelfi-diszmorfia? A magyar orvosok is tapasztalják-e, hogy a páciensek a saját, filterezett képüket szeretnék megcsináltatni?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Vajon hajtja-e a magyar szépészeti piacot a szelfi-diszmorfia?
Honnan ismerszik meg a szelfi-diszmorfiás páciens? Egy nagy tapasztalatokkal rendelkező esztétikai bőrgyógyász osztja meg tapasztalatait.
Próbáld ki most kedvezményesen!