Amikor egy gyerek alszik, akkor a legkerekebb a világ. Olyan szép, olyan nyugodt, tisztára, mint egy angyal. Az alvó gyerek maga az idill. De ez egy nagyon törékeny idill. És amikor egy gyereknek aludni kéne, de nem alszik, akkor nem kerek a világ, nincs idill, hanem pont az ellenkezője zajlik.

Az a kérdés, hogy hogyan kell gyereket altatni, körülbelül olyan összetett, mint az, hogy hogyan kell gyereket nevelni. Van egy kiváló gyereknevelési könyv, a címe, hogy Bárcsak olvasták volna ezt a könyvet a szüleink, és egy bizonyos Philippa Perry a szerzője, aki terapeutaként dolgozik az Egyesült Királyságban. Ez a könyv úgy kezdődik, hogy a szerző idéz egy Michael McIntyre nevű komikust, aki népszerű stand upjában azt mondja a gyereknevelésről, hogy egy szülőnek négy feladata van: megetetni, felöltöztetni, megfürdetni és lefektetni a gyerekét. Azt is elmondja, hogy amíg nem voltak gyerekei, ő is fantáziált arról, milyen lehet szülőnek lenni, és lelki szemei előtt vidám családi piknikeket, párnacsatákat sok-sok nevetéssel, és békésen alvó gyerekeket látott, akiktől elolvadnak a szülei. Aztán beütött a valóság, mert gyerekei születtek, és rájött, hogy a túléléshez erre a négy dologra van szükség. A többi mese habbal.

Az altatás ura én vagyok

Az altatás körülbelül ugyanannyira neuralgikus pont, mint az evés, sőt, még talán annál is neuralgikusabb, mert az egész háztartás lelki békéjét szolgálja. Engem a környezetemben többen neurotikusnak neveztek azzal kapcsolatban, ahogyan a lassan hároméves kislányom délutáni alvását kezelem, de én vállalom ezt a címkét, mondhatnak rám bármit, csak aludjon. Egyedülálló és dolgozó anyaként nekem ez a napnak az a része, amikor jó esetben nem dolgozom, hanem mondjuk leülök, és van egy kis időm arra, hogy fellélegezzek.

Nagyon hamar elhatároztam, hogy ezt tőlem nem veheti el senki, ez nekem nagyon fontos. És nem mellesleg a kislányomnak is nagyon fontos, mert ő is úgy tudja ép ésszel végigcsinálni a délutánt, ha van alkalma pihenni napközben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi a legfontosabb szülői attitűd az altatással kapcsolatban?
Mit tanácsolt többször, több helyen Vekerdy Tamás?
Mit mond az alvásszakértő orvos? Hol kezdődik a kóros alvási probléma?
Próbáld ki most kedvezményesen!