Egy olyan instant világban, ahol a huszonévesek már a mimikai ráncaik miatt aggódnak, ahol nem beszélünk a halálról, és ezáltal az öregedést is egyre inkább démonizáljuk, nehéz a menopauzát felvállalni. De szerencsére mégis egyre többen teszik meg. Iványi Orsolya és Sári Edina pont ilyenek.

Klimax, banyakor, csak néhány példa arra, hogyan címkézzük még ma is a női lét természetes velejáróját, a menopauzát. A változókorral kapcsolatos közfelfogás kísértetiesen hasonlít arra, ahogy a menstruációról is gondolkodunk: nem beszélünk róla, vagy ha igen, akkor sem nyíltan, szégyellnivaló dolognak tartjuk. Sőt, ami ennél is rosszabb, hogy a társadalom nagy része úgy tekint azokra, akik már túlestek ezen a folyamaton, mintha már nem is lennének igazi nők. Gondoljunk csak a Szex és New York jelenetére, amikor kiderül, hogy Miranda csak azért hord magánál tampont, mert szégyelli bevallani még a barátai előtt is, hogy már nem menstruál.
Életünk egyik meghatározó szakasza egyszerűen tabusítva van, a kulturális nyomás arra kényszeríti a nőket, hogy csendben, némán tűrjenek, és az információhiányból kialakult tévhitek mentén gondolkodjanak életük eljövendő szakaszáról. Mindemellett a tabusítás arra kondicionálja a ma még fiatal nőket, hogy a menopauzától rettegjenek, hiszen az a nőiességünk végét, a test rohamos lerobbanását fogja jelenti. A témában főleg lehangoló, didaktikus, és nagyon általánosító orvosi leírásokat, cikkeket találunk, és néhány fórumot, ahol kétségbeesett nők kérdeznek egymástól. Ezt az információhiányt és tabusítást elégelte meg Sári Edina és Iványi Orsolya is, akik elhatározták, hogy eltérő eszközökkel, de árnyalják a menopauzáról kialakult túlságosan is egyszínű képet.

Szenvedj, csak lehetőleg csendben…

Edina pár évvel ezelőtt írta meg a nagy sikerű Menőpauza című könyvét, miután saját magán is észrevette a változókor tüneteit. A könyvvel az volt a célja, hogy a nők erre a természetes folyamatra ne úgy tekintsenek, mint amit egyedül, titokban kell elszenvedniük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért olyan nehéz ma is feldolgozni a nőknek a menopauzával járó változásokat?
Miért fontos az érzékenyítés – akár a munkahelyeken is?
Pozitív példák itthonról és a nagyvilágból.
Próbáld ki most kedvezményesen!