Néhányuknak több követője van, mint a legnagyobb popsztároknak, mégsem a földi javakra buknak. Bemutatjuk korunk legérdekesebb hazai és külföldi spirituális influenszereit.

Egyszerre szelídek és kérlelhetetlenek, alázatosak és magabiztosak, tradicionálisak és modernek és ami a legfontosabb: nem beszélnek mellé és nem árulnak zsákbamacskát. Azt mondják, amit az egyházuk képvisel mégis olyan módon teszik ezt, hogy az nem eltávolítja, hanem közelebb hozza az embereket Istenhez. Valakinek a humor az eszköze, valakinek a tetoválás. Íme a vallási vezetők, akiket nem csak a templomokban érdemes felkeresni, de akiket a templomokban is egyre többen látogatnak.  

„Rengeteg tisztességtelen ajánlatot kapok…”

Chris Lee anglikán tiszteletes (37)

Chis Lee-nek, a 37 éves londoni anglikán papnak 170 000 követője van Instán – ez több mint az Anglikán egyháznak és a Canterbury érseknek együttesen. Barátai azt mondják neki:

ott, ahol csak mellek és fenekek jelennek meg a feedben, számukra ő jelenti a friss levegőt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#priestselfie. Bless you. You’re loved!

Rev Chris Lee (@revchris7) által megosztott bejegyzés,

Social médiás pályafutása 2015-ben kezdődött, amikor – szintén barátai unszolására – létrehozta Rev Chris Reacts (Chris tiszteletes válaszol) oldalt. A kollárés tiszteletes kulturális és gasztroajánlókat készített, egyik videója, amelyben Aiana Grande: God is a Woman (Isten egy nő) című számát nézte meg és értékelte, több mint 8 millió megtekintésnél tart.
A londoni St. Saviour’s Church sztárlelkésze korábban ingatlanügynökként dolgozott, majd 24 éves korában egy tanzániai út során a helyi misszió munkájához csatlakozott, és ez indította el az egyházi szolgálat felé. Instagramon azokat a dolgokat osztja meg, amiket szeret: sportról, családjáról és Istenről posztol és nem akarja egy az egyben átmásolni az egyházi életet a virtuális térbe. Nincsenek hosszú ceremóniák és igehirdetések. A nős, két gyerekes Chris tiszteletes gyakran kap tisztességtelen képeket és ajánlatokat más nőktől. Ilyenkor legtöbbször egy „Jaj Istenem!” felkiáltással átadja a telefonját a feleségének és megkéri, hogy rendezze le őket. Naponta 50-100 privát üzenetet kap, a már említett közönséges ajánlatoktól kezdve a lelki problémákig. Utóbbiak arra ösztönzik, hogy megosszon néhány gondolatot nehéz témákról, és vannak olyan vasárnapok, amikor rövid, 60 másodperces összefoglalókat tesz fel a vasárnapi szertartásra vezető úton. Ezekből könyvet is kiad majd idén ősszel, OMG Effect címmel – olvasható a The Guardian összeállításában.

Minden bűnös és szent tetovált prédikátora

Nadia-Bolz Weber, evangélikus lelkész (51)

Amerika egyik legnépszerűbb prédikátorának, az evangélikus lelkipásztor Nadja-Bolz Webernek Chris Lee tiszteleteshez hasonlóan nem volt egyértelmű az útja az egyházba. Nadia, a Washingon Post szerint a liberális kereszténység új, erőteljes képviselője, hitelessége és elképesztő népszerűsége miatt azonban konzervatív körök elismerését is birtokolja. Denveri gyülekezetébe drogosok, jelenlegi és egykori alkoholisták, melegek és kertvárosi családok együtt járnak. Felismerte, hogy a rosszfiúkhoz és -lányokhoz alapvetően nem szól az egyház, nekik nincs templomuk, se gyülekezetük, ezért alapított számukra egyet.

Nadia Bolz-Weber a Together Live Houstonban 2019. október 17-én. (Fotó: Tim Warner/Getty Images for Together Live/AFP)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan jött rá Nadia-Bolz Weber, hogy azokhoz kell szólnia, akiket az egyház nem ér el?
Mi Hodász András atya, a hazai legismertebb egyházi influenszer sikerének titka?
Hogyan adható több ezer éves üzenet mai platformokon?
Próbáld ki most kedvezményesen!