Hogy rögtön meg is válaszoljam a kérdést, elsősorban azt, hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, amit ő csinál a konyhában, az hatással van arra, hogy én mit csinálok a konyhában. Másodsorban pedig azt, hogy mindezt a lehető legnagyobb rendben kell csinálni. 

 Van Az ördög Pradát visel című filmben egy bombasztikusan eltalált jelenet, amikor Andy, a próbaidőn lévő asszisztens elneveti magát két outfitet látva, mert szerinte ugyanolyanok. Azt a verbális megsemmisítést, amit ezután kap Mirandától, nem teszi zsebre, miszerint kuncoghat kedvére abban a hiszemben, hogy az ő bölcsész szerkóira nincsen hatással az, hogy végül melyik övvel fog bekerülni a tüllszoknya a legmenőbb divatmagazinba, de valójában egészen sok köze van hozzá.

A hekktől a kecsegéig

Ugyanez történik a gasztronómiában. Sajnos még ma is sokan azt hiszik, vicces komment megjegyezni egy fine dining tálalású étel láttán, hogy „nálunk ezt a tányért elmosogatják”, de az igazság az, hogy aki ilyet mond, az biztos lehet benne, hogy „náluk” ilyen tányér nincs is. Oda ez a műfaj még nyilvánvalóan nem jutott el.
Évek óta részt veszek a Bocuse d’Or verseny hazai kommunikációjában, és elég hamar megértettem, hogy a világ legmenőbb szakácsversenye tényleg olyan, mint a Forma1. Minden innovációs, technológiai és szemléleti újdonság innen indul, és innen szivárog aztán le a gasztronómia alsóbb rétegeibe. Íme egy nagyon leegyszerűsített példa: azért nem csak mirelit hekket tudunk már enni a Balaton parton, mert Széll Tamás kecsegét főzött a Bocuse d’Or európai válogatóján négy éve, amit meg is nyert. Egy magyar hallal, a kecsegével hívta fel a figyelmet arra, hogy létezik olyan kategória, hogy magyar hal, és jár is nekünk. Azaz hogy több jár nekünk, mint a mirelit hekk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit takar a „minőségi jóllakás” kifejezés?
Mi az, ami nélkül Széll Tamás nem is állt neki lángost sütni?
Melyik étel árulkodik leginkább a szakács képességeiről?
Próbáld ki most kedvezményesen!