Az írónő, aki beleszeretett az általa teremtett fiúba

Brit nemzeti kincsnek is nevezhetnénk, de azt utálná. Ezt 2010-ben egy interjúban árulta el Sue Townsend, brit írónő, aki egy hányatott sorsú géniusz volt, de az utolsó percig képes volt megnevettetni olvasóit.

Bárcsak jelen időben íródhatna ez a cikk, mert az azt jelentené, hogy Townsend még mindig él és alkot, de sajnos ez már hat éve nem így van. Nagy-Britannia egyik legkedveltebb írónője nálunk is azzal szerzett hírnevet, hogy megalkotta Adrian Mole karakterét, és gyakorlatilag egész életében vezette a fiú/férfi naplóit. Ennél azonban többet is letett az asztalra, összességében egy nagyon erős életművet, amely időtálló, univerzális és rendkívül szórakoztató, miközben van mélysége.
De persze kezdjük az origónál, azaz Adrian Mole-nál. Aki esetleg nem ismerné, Adrian Mole egy olyan karakter, akit 13 és ¾ éves korában ismerhetett meg a nagyérdemű. Egy kicsit merev, kicsit mániákus, de nagyon érzékeny, és saját megítélése szerint rendkívül intellektuel vidéki figura. „Adrian Mole, c’est moi” – mondta az Irish Timesnak adott interjújában az írónő, így aki olvasta az Adrian Mole naplókat, és töviről hegyire ismeri a karaktert, az kicsit a szerzőt is ismeri. Adrian Mole egyébként eredetileg egy rádiójáték főhőse lett volna, és a karaktere már a szerző 14 éves korában megszületett. A nyolcvanas években ez volt Nagy-Britannia legnépszerűbb fikciós sorozata, összes kilenc rész jelent meg belőle.

Részlet A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója című sorozatból. (Forrás: youtube)

Ugyancsak nagyon nagy sikerű könyve volt a The Queen and I című, amely 1992-ben jelent meg, és érthetetlen módon sosem fordították magyarra. A kötet tulajdonképpen a szerző republikánus gondolatait szedi csokorba, úgy, hogy közben mérhetetlen szimpátia rajzolódik ki a királyi család iránt. Mind az Adrian Mole naplókból, mint a szóban forgó sikerkönyvből készült színpadi változat, amelyek nagy sikerrel futottak a londoni West Enden.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan született meg Adrian Mole karaktere?
Milyen nehézségekkel küzdött az írónő életes során?
Melyik az a regénye, amelyet minden anyának el kellene olvasnia?
Próbáld ki most kedvezményesen!