Új sorozatunkban végigvesszük ruhatárunk alapdarabjait, azok történetét, és segítünk mindegyikből megtalálni a tökéletest.

Manapság kevés olyan felsőruházati darab van, ami akkora népszerűségnek örvend, mint a farmerdzseki. Viselik férfiak, nők, gyerekek, lázadó tinédzserek, nagymamák és nagypapák. Viselik munkahelyen, étteremben, koktélruhával vagy akár mackónadrággal párosítva. Pedig ez nem volt mindig így, jobban mondva, nem olyan régóta van ez így. Jól emlékszem, még apukám fiatalkorában is a lázadás szimbóluma volt, illetve – a vasfüggönyön innen – egyfajta státuszszimbólum is, hisz szinte lehetetlen volt hozzájutni. Emlékszem, tizenévesen a családi fotóalbum lapozgatása közben mennyire tetszett apukám fiatalkori farmerdzsekis képe, de akkor már hiába nyaggattam, a dzseki nem volt sehol, egyik szekrény mélyén sem volt fellelhető, és senki nem emlékezett, hova lett. A gyergyói boltokban csak nagyon béna verziókat lehetett kapni, így a nagy elsőre 18 éves koromig kellett várnom. Első milánói modellutam során szereztem be 2000-ben a Pimkie-ben, és a mai napig megvan. Sőt, ma még jobban néz ki, mint újonnan, hisz pont a legjobb helyeken kopott ki a 20 éves használat során.

A farmerdzseki egyike azon ruhadaraboknak, melyek uniszexnek számítottak: férfiak és nők is egyformán viselték, mindenféle hozzá kapcsolódó nemi előítélet vagy előírás nélkül. Ezért is hordták például annyira szívesen a hatvanas, hetvenes években a női egyenjogúság harcosai.

„A farmer azért különleges, mert bárkinek bármit szimbolizálhat” – írta Amy Leverton a Denim Dudes című albumában. A második világháború után a denim dzseki a lázadás, a nonkonformitás szimbólumává vált, illetve az egyediségévé is, hiszen ez a ruhadarab a különféle díszítési lehetőségeknek köszönhetően (festés, kitűzők, szaggatás, koptatás, szegecselés) maximálisan személyre szabható, az egyéniségünkhöz igazítható.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Honnan ered a denim kifejezés?
Mit szimbolizált a farmerkabát az 50-es években?
Hogyan találjuk meg a tökéletes farmerdzsekit? Cakó Kinga divattervező tanácsai.
Próbáld ki most kedvezményesen!