Aki a leggyorsabb pasikat is lehagyta: a rali királynője, Michèle Mouton

A sportban sosem ismerjük a második helyezetteket, a június 23-án 69 éves francia ralilegenda története azonban a szabályt erősítő kivételek egyike.

A Francia Riviérán fekvő Grasse két dologról ismert: ez a parfüm fővárosa és itt született meg Michèle Mouton 1951. június 23-án. Nem ismerős a név? Sokan vannak ezzel így, pedig ő olyat tett, amit sem előtte, sem azóta nem tudott megismételni más nő: rali-világbajnok futamokat nyert. És majdnem magát a világbajnokságot is.

Egy jó apa versenyautót vesz a lányának

„Soha nem akartam raliversenyző lenni. Egy amatőr szinten versenyző barátomat mentem el megnézni Korzikára, amikor kiderült, hogy nem jön ki jól a navigátorával, ezért megkért, hogy üljek be mellé. Egyszerű véletlen volt” – meséli Mouton a kezdeteket. Ezt látva, az apja vett neki egy Renault Alpine 110-est és állta az első versenyszezon költségeit, de hozzátette: ha tényleg olyan jó, mint amilyennek gondolja magát, akkor ezt nem ártana néhány eredménnyel is alátámasztania.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miről volt hírhedt a B-csoport?
Hogyan viszonyultak férfi versenytársai Mouton sikereihez?
Miért hagyta abba Mouton a versenyzést, és mivel foglalkozik ma?
Próbáld ki most kedvezményesen!