5 kultikus animáció, amelyek a saját korukban megosztóak voltak

Több mint 100 éves a magyar animáció, ez idő alatt nem kevés kultikus animált film jött ki az alkotók kezei közül, mutatjuk, nekünk melyek a kedvenceink a felnőtteknek szóló szekcióból.

Az animációs film a magyar filmművészet egyik legsikeresebb szegmense, a műfaj számos alkotása kapott rangos fesztiváldíjat és filmszakmai elismerést. Gondoljunk csak az első magyar filmnek járó Oscar-díjra, amelyet Rofusz Ferenc A légy című 1980-as rajzfilmje kapott, vagy az  Arany Pálma-díjas Küzdők című filmre, amely Jankovics Marcell munkája volt, és hogy a közelmúltból is merítsünk: Bucsi Réka eddig három kisfilmet készített és mindhárom Oscar-esélyes volt. Gyerekek milliói nőttek fel rajzfilmjeinken, ki ne emlékezne Dr. Bubóra (Kérem a következőt!) a  Mézga családra, Frakk, a macskák rémére, vagy a Magyar népmesék epizódjaira, és még hosszan sorolhatnánk a közkedvelt animációkat. Akadnak olyan kultikus alkotások is szép számmal, amelyek kimondottan felnőtteknek készültek, és a maguk korában nem feltétlen váltottak ki osztatlan sikert, ugyanakkor az évek során fontos filmekké váltak. A teljesség igénye nélkül ilyenekből mutatunk párat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Tudtad, hogy a Macskafogót milyen sok országban játszották? És azt, hogy a franciákat hidegen hagyta?
A Habfürdő örök érvényű kérdéseket feszeget.
Az animáció, amit ma kultikusnak számít, de amikor megszületett, senki nem értette.
Próbáld ki most kedvezményesen!