Az első haditudósítótól az első muszlimig – a fotográfia történetének női úttörői

Már a fotózás kezdeteinél jelen voltak a fontos női alkotók, még ha nem is olvasunk róluk sokat. Ez a hét fotográfus életével vagy munkásságával máig példakép a fényképészek számára.

Az ünnepelt és világhírű női fotósok modern kultúránk szerves részei. Gondolj csak Annie Leibowitzra, Cindy Shermanre, Ellen von Unwerthre vagy éppen Petra Collinsra. A fényképezés története során sok női fotós igazi úttörője volt szakmájának, nemcsak esztétikai, de technológiai szempontból is. De a fotóművészet, annak ellenére is, hogy a nők már a technológia kezdeteinél is jelen voltak és jelentőset alkottak, sokáig kizárólag fehér férfiak által uralt terület volt. Ennélfogva pedig főleg a férfiperspektívát ismerjük. Hiszen mi a fotó? A kép készítőjének aktuális nézőpontja adott dologról, befagyasztva az időbe, maga a rabul ejtett pillanat. 
1839-re datálható a fényképezés születése. Mint minden újdonságot, a kortársak többsége ezt is idegenkedve fogadta, olyanokat mondtak rá, hogy a „festészet apagyilkosa”, az „emberek kifosztója”, sokan tehát konkrétan a festészet végét vizionálták felbukkanásával. A kétkedőknek természetesen nem lett igazuk, a festészet nem szállt a sírba, illetve idővel egyre kevesebbszer érte az a vád a fotózást, hogy csak szolgai másolás lenne. Kis érdekesség, hogy Eugène Delacroix, a romantikus festészet egyik legnagyobb alakja, noha ambivalensen állt a fotózáshoz, és inkább precíz leképező eszköznek tartotta csupán, azt mondta 1854-ben, hogy sajnálja, hogy nem született meg előbb a technológia.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A fényképészet kezdetei.
Az első haditudósítótól kezdve a szociofotók úttörőjéig fantasztikus női fotóművészekkel ismerkedhetünk meg. Egyikük már azelőtt művészeti céllal fotózott, hogy a fotográfia művészeti ág lett volna.
Ki csinálta az első szelfit, és kit nevezünk az első szelfikirálynőnek?
Próbáld ki most kedvezményesen!