Az első haditudósítótól az első muszlimig – a fotográfia történetének női úttörői

Már a fotózás kezdeteinél jelen voltak a fontos női alkotók, még ha nem is olvasunk róluk sokat. Ez a hét fotográfus életével vagy munkásságával máig példakép a fényképészek számára.

Az ünnepelt és világhírű női fotósok modern kultúránk szerves részei. Gondolj csak Annie Leibowitzra, Cindy Shermanre, Ellen von Unwerthre vagy éppen Petra Collinsra. A fényképezés története során sok női fotós igazi úttörője volt szakmájának, nemcsak esztétikai, de technológiai szempontból is. De a fotóművészet, annak ellenére is, hogy a nők már a technológia kezdeteinél is jelen voltak és jelentőset alkottak, sokáig kizárólag fehér férfiak által uralt terület volt. Ennélfogva pedig főleg a férfiperspektívát ismerjük. Hiszen mi a fotó? A kép készítőjének aktuális nézőpontja adott dologról, befagyasztva az időbe, maga a rabul ejtett pillanat. 
1839-re datálható a fényképezés születése. Mint minden újdonságot, a kortársak többsége ezt is idegenkedve fogadta, olyanokat mondtak rá, hogy a „festészet apagyilkosa”, az „emberek kifosztója”, sokan tehát konkrétan a festészet végét vizionálták felbukkanásával. A kétkedőknek természetesen nem lett igazuk, a festészet nem szállt a sírba, illetve idővel egyre kevesebbszer érte az a vád a fotózást, hogy csak szolgai másolás lenne. Kis érdekesség, hogy Eugène Delacroix, a romantikus festészet egyik legnagyobb alakja, noha ambivalensen állt a fotózáshoz, és inkább precíz leképező eszköznek tartotta csupán, azt mondta 1854-ben, hogy sajnálja, hogy nem született meg előbb a technológia.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő most csak 300 forintért!
Ízelítő a cikk tartalmából
A fényképészet kezdetei.
Az első haditudósítótól kezdve a szociofotók úttörőjéig fantasztikus női fotóművészekkel ismerkedhetünk meg. Egyikük már azelőtt művészeti céllal fotózott, hogy a fotográfia művészeti ág lett volna.
Ki csinálta az első szelfit, és kit nevezünk az első szelfikirálynőnek?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 300 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta.