A vita a transznemű emberek jogairól hihetetlenül kiélezett: egy rosszul megfogalmazott vagy értelmezett mondat mindkét oldalon komoly károkat okozhat.

Ebbe a vitába, amelynek kihívói a transzneműek, ellenfeleik pedig általánosságban véve azok az emberek, akik nem gondolkodtak még el az ő álláspontjukon, keveredett bele J.K. Rowling. Annak következményeként, hogy jelenleg, aki akárcsak kérdéseket mer feltenni a transzneműségről, azt transzellenesnek kiáltják ki, Rowling nagyon komoly kritikát kapott, nemcsak a transz aktivistáktól, hanem az őket támogató, bár a kérdésben önálló gondolatokkal kevésbé rendelkező celebektől is, akiket szövetségesnek neveznek.
Annak hatására, hogy transzfóbnak kiáltották ki, amiért azt állította, hogy csak a nők menstruálnak, az írónő hosszú esszét jelentetett meg a weboldalán, amelyben arról ír, hogy hogyan élte meg ő maga a szexuális és családon belüli erőszakot. Ezt azért tette, hogy magyarázatot adjon arra, miért keveredett bele a transzgender nők ügyébe a menstruálást tárgyaló kommentjével. Lényegében az esszé magyarázkodásnak tűnik, ugyanakkor Rowling azért kényszerült magyarázkodásra, mert olyan kijelentést tett, ami azt implikálja, hogy azt, hogy ki nő és ki nem az, az határozza meg, hogy milyen neműnek születik, azaz a nem biológiailag meghatározott dolog. Ez azonban közel sem ilyen egyértelmű. Az esszéjében arra hivatkozik, hogy ha a nemek különbözősége nem valós dolog, akkor az azonos neműekhez való vonzódás sem valós, illetve, akkor a nők megélt realitása – leginkább a férfiaktól elszenvedett erőszak tekintetében – tárgyalhatatlanná válik. A nemek kategóriájának használata nélkül nem lehet leírást adni a másik nem által elszenvedett sérelmekről.

Biológiai, társadalmi és pszichológiai

Ahhoz, hogy megértsük, miért kapott Rowling ennyire sok kritikát, a társadalmi és a biológiai nem közötti különbséghez kell visszanyúlni, ugyanis úgy tűnik, hogy a vitatkozó felek ezeket a fogalmakat értelmezik másképpen. A biológiai nem, ahogyan a neve is mutatja, genetikailag kódolt a fogantatás pillanatától kezdve, mert attól függ, hogy X- vagy Y-kromoszómát kapunk-e. A társadalmi nem pedig a kulturálisan a gyerekre, fiatalra, majd felnőttre rakódott normák összessége. Utóbbi lényegesen nehezebben kibogozható.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit takar tulajdonképpen a „nemi identitás” kifejezés?
Milyen érveket hoz fel J. K. Rowling véleményének alátámasztására?
Hogyan reagáltak érveire a transz aktivisták?
Eldönthető-e egyáltalán ez a kérdés?
Próbáld ki most kedvezményesen!