A képregényeket sokan hajlamosak gyerekirodalomnak vagy afféle férfias szórakozásnak tekinteni. Pedig ez egyáltalán nem igaz, a képregény mindenkihez szól, és még csak nem is egy műfaj!

Ha azt mondom, szuperhős, mi jut eszedbe? Valószínűleg az, ami Magyarországon a legtöbb embernek beugrik. „A szuperhősös képregények, amikre itthon a legtöbb ember elsőként asszociál, tulajdonképpen nem a képregények, hanem az azokból készült szuperhősös filmek, amikről csak tudjuk, hogy képregényfilmek – mondja ki Szép Eszter képregénykutató az igazságot. – Persze, a képregénynek fontos hagyománya a szuperhőshagyomány, ami az 1930-as évektől létezik. De mint szinte minden, ez a kifejezési forma is sokat változott az elmúlt évszázadban: korunkban, amikor már nem csak füzet a képregény, hanem könyv, a szuperhősök mellett egy csomó másik téma is megjelent. Egyre több képregény boncolgatja például a nőiség kérdését, azt, hogy milyen nőnek lenni, milyen szerepeket várunk el a nőktől. Nem meglepő, hogy ezeket a topikokat nem annyira a szuperhősképregények mutatják meg, hanem inkább az irodalmibb hangulatú képregények.”
Merthogy bizony ilyenek is vannak, de még csak véletlenül sem kell unalmas dolgokra gondolnod: „Nem is jó jelző az irodalmi, mert ezek sokszor máshogy szórakoztatóak – vezet be Szép Eszter a képregények egy itthon kevésbé ismert dimenziójába. – Vannak persze olyan komolyságúak is, mint egy-egy tanulmány. Manapság sokkal több alkotó készít képregényt, sokkal több témáról, mint ahogyan azt az ember sztereotipikusan gondolná, vagy mint ahogy ez a kifejezési forma elindult.” Eszter direkt nem műfajt emleget, hanem kifejezési formát, hiszen a képregényen belül is rengeteg műfaj van. „Műfajként emlegetni a képregényt és csak a szuperhősös képregényekkel azonosítani olyan, mintha a filmeket csak szuperhősfilmekre redukálnánk. A képregény egy kifejezési forma, ahol a határt az szabja meg, hogy az alkotó mit szeretne kifejezni, ezért számtalan műfaja lehetséges.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő most csak 300 forintért!
Ízelítő a cikk tartalmából
A lányok többet olvasnak, mint a fiúk, csak nem képregényeket. Miért lehet ez?
Mi a baj a Marvel és DC női szuperhőseivel? Nemcsak az, hogy túl kevesen vannak...
Ezért van szüksége női szuperhősökre a kislányoknak.
A képregénykutató ajánl néhány olyan művet, ami felnőtt nők számára is kifejezetten érdekesek lehetnek.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 300 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta.