A képregényeket sokan hajlamosak gyerekirodalomnak vagy afféle férfias szórakozásnak tekinteni. Pedig ez egyáltalán nem igaz, a képregény mindenkihez szól, és még csak nem is egy műfaj!

Ha azt mondom, szuperhős, mi jut eszedbe? Valószínűleg az, ami Magyarországon a legtöbb embernek beugrik. „A szuperhősös képregények, amikre itthon a legtöbb ember elsőként asszociál, tulajdonképpen nem a képregények, hanem az azokból készült szuperhősös filmek, amikről csak tudjuk, hogy képregényfilmek – mondja ki Szép Eszter képregénykutató az igazságot. – Persze, a képregénynek fontos hagyománya a szuperhőshagyomány, ami az 1930-as évektől létezik. De mint szinte minden, ez a kifejezési forma is sokat változott az elmúlt évszázadban: korunkban, amikor már nem csak füzet a képregény, hanem könyv, a szuperhősök mellett egy csomó másik téma is megjelent. Egyre több képregény boncolgatja például a nőiség kérdését, azt, hogy milyen nőnek lenni, milyen szerepeket várunk el a nőktől. Nem meglepő, hogy ezeket a topikokat nem annyira a szuperhősképregények mutatják meg, hanem inkább az irodalmibb hangulatú képregények.”
Merthogy bizony ilyenek is vannak, de még csak véletlenül sem kell unalmas dolgokra gondolnod: „Nem is jó jelző az irodalmi, mert ezek sokszor máshogy szórakoztatóak – vezet be Szép Eszter a képregények egy itthon kevésbé ismert dimenziójába. – Vannak persze olyan komolyságúak is, mint egy-egy tanulmány. Manapság sokkal több alkotó készít képregényt, sokkal több témáról, mint ahogyan azt az ember sztereotipikusan gondolná, vagy mint ahogy ez a kifejezési forma elindult.” Eszter direkt nem műfajt emleget, hanem kifejezési formát, hiszen a képregényen belül is rengeteg műfaj van. „Műfajként emlegetni a képregényt és csak a szuperhősös képregényekkel azonosítani olyan, mintha a filmeket csak szuperhősfilmekre redukálnánk. A képregény egy kifejezési forma, ahol a határt az szabja meg, hogy az alkotó mit szeretne kifejezni, ezért számtalan műfaja lehetséges.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A lányok többet olvasnak, mint a fiúk, csak nem képregényeket. Miért lehet ez?
Mi a baj a Marvel és DC női szuperhőseivel? Nemcsak az, hogy túl kevesen vannak...
Ezért van szüksége női szuperhősökre a kislányoknak.
A képregénykutató ajánl néhány olyan művet, ami felnőtt nők számára is kifejezetten érdekesek lehetnek.
Próbáld ki most kedvezményesen!