Szexuális erőszak az egyházon belül is létezik. Ezt már Ferenc pápa is megfogalmazta 2013-ban, amikor zéró toleranciát hirdetett.

 Magyarországon sajnos a probléma súlyát igyekeznek csökkenteni. Az áldozatok gyakran homályban maradnak, így az elkövetőknek nem kell tettük következményeit vállalniuk, sőt az áldozatoktól megbocsátást várnak. A Titok című online beszélgetésen, amelynek pszichológus szakértője Feldmár András volt, Perintfalvi Rita katolikus teológusnő őt kérdezte az egyházi titkokról és a titok természetéről, mégpedig azon esetek alapján, amelyekkel saját maga találkozott.
2019. februárjában Ferenc pápa a zéró tolerancia szellemében hívott össze egy vatikáni püspöki találkozót, amelynek témája az egyházon belüli abúzus volt. Az esemény után a sajtó megkérdezte a Magyar Püspöki Kar vezetőjét, Veres Andrást, hogy idehaza hány esetről lehet tudni.
Perintfalvi Rita katolikus teológusnő felfigyelt arra, hogy a nyilatkozatban mindössze tízegynéhány esetről számolnak be, ami feltűnően alacsony szám, véleménye szerint a külföldi kutatási adatok tapasztalatai szerint jóval nagyobb esetszám feltételezhető Magyarországon is.
– A német katolikus egyház, saját 2018-as felmérése szerint Németországban 1946 és 2014 között 1670 elkövetőnek 3677 áldozata volt, vagyis egy tettes több személlyel szemben is elkövetett szexuális erőszakot – mondja Perintfalvi Rita, aki egyébként a Grazi Egyetem Teológus Fakultásának főállású tanára is. – Ez a kutatás az áldozatok által megtett és az egyházban aktákban rögzített bejelentések alapján készült, tehát csak azokat az eseteket tartalmazza, ahol az áldozatok eljutottak odáig, hogy vállalják a történetüket, és azt képesek is legyenek elmondani valakinek. A tényleges esetszám azonban ennél lényegesen több lehet. Ezt abból lehet tudni, hogy 2019. márciusában az Ulmi Egyetem publikálta annak a kutatásának az eredményét, amely szerint ugyanebben az időszakban 114 ezer eset történt. Óriási tehát az eltérés az egyház megrendelésére lefolytatott vizsgálat, és a független egyetem kutatási eredménye között. Nyilvánvalóan fel kell oldani az akták közötti ellentmondást. Magyarországon viszont még akták sincsenek, a tízegynéhány eset feltételezésem szerint nem fedi a valóságot. Amikor hallottam a Ferenc pápa által összehívott vatikáni találkozóról, elkezdtem kutatni ezt az ellentmondást, és írtam néhány cikket az egyházon belüli abúzusról. Ennek az lett az eredménye, hogy jelentkeztek nálam olyanok, akik szexuális visszaélés áldozatai lettek. Mikor megírtam ezeket a történeteket, rövid időn belül, újabb áldozatok jelentkeztek nálam, és ma már ott tartunk, hogy hamarosan elkészül az ő történeteiket tartalmazó könyv. A Facebook oldalamon is elindítottam egy transzparenciát követelő számlálót, ahol azoknak az eseteknek a számát írom ki, akik engem megkerestek: most húsznál tartunk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan őrli fel egy ilyen típusú abúzus az elszenvedője életét?
Mire vágynak az áldozatok?
Mi lenne megfelelő kezelési gyakorlat ezekre az esetekre?
Próbáld ki most kedvezményesen!