Az alig 25 éves Ljudmilla Pavlicsenko a Vörös Hadsereg mesterlövészeként több mint háromszáz nácit lőtt le, míg a 19 éves Roza Sanyinának a duplázás volt a specialitása: két gyors lövéssel két célpontot semmisített meg, szinte egyszerre. A második világháború ideje alatt orosz nők százezrei harcoltak a fronton.

Az orosz vezetőség Ljudmilla Pavlicsenkót, a nemzet hőseként büszkén mutogatta, ugyanakkor a többi, sok százezer női katona érdemei elfelejtődtek. Hazatérésük után semmiféle állami, vagy társadalmi támogatást nem kaptak, a lakosság nagy része elfordult tőlük: a férfiaknak tiszta kezű feleségek kellettek, nem olyanok, akik gyilkoltak, a nők pedig azt beszélték róluk, hogy biztos mások férjei után kajtattak a fronton.

Haza anyácska hív! A halál mellékes

A második világháború hajrájában, a ,,hősök országában” maximális fokozatra kapcsolt a propagandagépezet, az óriási háborús emberveszteség miatt a szovjet vezetésnek minden erőforrását – beleértve a nőket is – mozgósítania kellett, hogy szembe tudjon szállni az országot lerohanó Wehrmachttal. A szovjet vezetőség előszeretettel manipulált képekkel, a propagandaplakátokról eltökélt, de vidám lányok és fiúk invitálták harcolni a lakosságot, azt sugallva, bárkiből lehet hős. A háborús tudósítók, írók, költők, festők, vezényszóra kreálták a hősöket, a háborút idealizáló műveket, míg  a vele járó iszonyatról, fájdalomról, méltatlan halálról nagy volt a hallgatás. A futószalagon gyártott, valóságtól elrugaszkodott plakátok, hírek, beállított portrék hatásosnak bizonyultak.

Kétszázezer lány önként jelentkezett, hogy aztán katonaként egészségügyisek, mesterlövészek, géppuskások, légvédelmi ütegek parancsnokai, utászok legyenek.

Szovjet propaganda plakátok a második világháború idejéből. (B: ,,Fasizmus – a nők leggonoszabb ellensége. Mindenki a fasizmus elleni küzdelemhez!”; J: ,,Mindent a szovjet nők frontjának győzelme érdekében!”; Fotók: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
800 000 orosz fiatal lány ment önként a frontra. Sokuk jobbnak bizonyult a férfiaknál.
Kik voltak a legeredményesebb katonanők és miben tűntek ők ki?
Hogyan fogadta őket a társadalom a háború végeztével? Hogyan dolgozták fel háborús élményeiket?
Próbáld ki most kedvezményesen!