Jelenleg is zajlik az alternatív iskolák központi tantervtől való eltérésének engedélyeztetése, miközben szeptembertől elvileg e program szerint kellene tanítaniuk.

– Azért járatom ide a fiamat, mert ez az iskola gyerekközpontú – mondja Anna, amikor arról kérdezem, vajon miért választott mindkét gyermekének alternatív pedagógia szerint működő intézményt. Anna egy hatodikos és egy kilencedikes fiút nevel, a fiatalabb gyerek állami fenntartású, de alternatív módszereket alkalmazó iskolában tanul, az idősebb alapítványi intézménybe jár. Anna szerint a gyermekközpontúság ezekben az iskolákban nem csak lózung. – Ezeken a helyeken a gyerek igényei valóban mindenek felett állnak, s az iskolák ehhez igazítják a feladataikat, működésüket. A gyerekek nem stresszelnek, s ez hatalmas dolog – mondja. Van összehasonlítási alapja, ugyanis a nagyobbik gyereke az általános iskolát még hagyományos rendszerben járta végig. Amióta alternatív tanterv szerint oktató középiskolába jár, nem éri stressz. – Maximum akkor idegeskedik, ha épp nincs kedve valamelyik feladatát elvégezni. De a klasszikus rettegés eltűnt! A gyerek nem fél például a számonkéréstől. Ráadásul itt a saját tempójához igazodva kapja az oktatást, a pedagógus alkalmazkodik az ő tudásszintjükhöz. Az iskolában fenntartják a gyerekek érdeklődését, megmarad a kisgyerekkorból hozott kíváncsiságuk. A gyerekeim most szeretnek iskolába járni! – emeli ki Anna.

Az együttműködésen van a fókusz

Van, aki azért választja az alternatív iskolát, mert a hagyományos oktatás kiszorítja a gyerekét. Például Erika, akinek 9 éves gyermeke enyhe Asperger-szindrómás. A kisfiú egy befogadó, kis létszámú osztályközösségben jól integrálható lenne, de a hagyományos iskolák jellemzően nem ilyenek, ezért Editék folyamatos konfliktusokkal szembesültek. Egy idő után tarthatatlanná vált a gyerek helyzete, hol a pedagógusok nem bírták őt, hol a többi szülő tiltakozott a befogadása ellen. Ha nem szabadul éppen fel egy hely az egyik fővárosi alternatív iskolában, akkor még most is az állami oktatási rendszerben vergődnének, ami felmérhetetlen károkat okozott volna a kisfiúnak. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Az alternatív iskolákat képviselő egyesület társelnökét arról kérdeztük, mire számítanak az engedélyeztetési procedúra során.
Szülők mesélik el a Nők Lapjának, hogy miért választottak alternatív iskolát a gyereküknek.
Próbáld ki most kedvezményesen!