Lehet, hogy nem tudtad, de egy sor klasszikus látványvilágáért nagyban felelős egy-egy világhírű divattervező. Összeszedtünk néhány filmet, ami a jelmeztervezője nélkül nem lett volna olyan hatásos.

Minden nagyszerű rendező mögött áll egy nagyszerű divattervező vagy stylist? Sokszor észre sem veszed, de egy-egy film a vizualitása miatt (is) válik műalkotássá, ami bizony nemcsak az operatőr érdeme. A filmtörténetben rengeteg legendás tervező-rendező kollaborációt találunk, kezdve a 30-as évektől napjainkig. Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne és Giorgio Armani csak néhány a legendás tervezők közül, akik klasszikusok és kasszasikerek öltözékéért voltak felelősek.

Coco Chanel: Hollywood aranykorától a francia új hullámig

Gabrielle, vagyis Coco Chanel nem véletlenül vált legendává. A szegény családba született, majd árvaházban nevelkedett lány a világ egyik legfontosabb divattervezője lett, egymagában forradalmasította a nők öltözködését. Szabadon engedte a sziluettet, hatására egyre több nő kezdett nadrágot hordani, neki köszönhető, hogy a férfi ruhadarabok beépültek a női ruhatárba. Kivillantotta a bokát, meglazította a korábban oly feszes derékvonalat, hozzá köthető a kis fekete ruha fogalommá válása, a klasszikussá vált tweed zakó, a bizsuk elterjedése, de az egy-egy divatház nevével fémjelzett, vagyis branded parfüm fogalma is nála jelent meg először. Ezeket az információkat sokan tudják róla, híressé vált mondásai ma is közszájon forognak, és noha jó néhány ma már ugyan kevésbé vállalható, vannak örök becsű bölcsességei is. Például, hogy a divat változik, de a stílus örök. De azt is ő mondta, húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtett, harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta, de ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz. A divat nagyasszonyáról azt azonban kevesebben tudják, hogy nemcsak a divatban és művészeti életben forgott otthonosan, hanem a filmezésben is.

Gloria Swanson a Tonight or never című filmben (Fotó: IMDb)

A divattervező egészen az 1930-as évektől a francia új hullámig és az avantgárd moziig rajta hagyta ízlését a filmtörténeten, korának moziikonjait Chanel ruhákban őrzi az emlékezet – még ha nem is tudunk róla.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit csinált Coco Chanel, amikor Hollywood túl egyszerűnek találta a stílusát?
Ikonikus látványvilágú filmek ikonikus tervezői.
Tom Ford filmjeiben egy tervezőtől biztosan nincsenek ruhák. Kitalálod, ki az?
Próbáld ki most kedvezményesen!