„Úgy tűnik, a gyerekek számára  mesefigurává váltam” 

Ahogy a dal is mondja: Győrfi Pál, mindent megváltoztattál! Interjú.

Ő sem számított rá, hogy beindítja a mémgyárat, vagy hogy pozitív karakterként fognak gondolni rá az emberek, ha véget ér az offenzív járványügyi kommunikációs kampány. Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivőjével beszélgettünk, aki néha még mindig mentőautóba ülne, hogy életet mentsen, és bevallása szerint rosszul megy neki a szigorú apa szerep.

A médiamegjelenéseit nézve, úgy tűnik, egymást érik a megkeresések. Bírja még energiával az interjúkat?
Ha nehezen is, de minden megkeresésre igyekszem érdemben válaszolni, előbb vagy utóbb próbálok időt szakítani az interjúkra. Amivel nem számoltam, az a közösségi médián keresztül érkező üzenetdömping.  A Facebookon két profilom van, egy közszereplős és egy privát, emellett van Instagramom, plusz két aktív e-mail címem: ezek folyamatosan ontják az üzeneteket. Mindez megtisztelő, sőt, kimondottan jó érzés, hogy ennyien bíznak bennem, ennyien kíváncsiak rám, de őszintén megvallva, a legjobb szándék mellett is bőven el vagyok maradva a válaszok megírásával.
 
Milyen üzeneteket küldenek önnek az emberek?
Van, aki csak beköszön, de érkeznek szakmai, orvosi jellegű, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdések, és akadnak olyanok is, amikben azt  kérik, hogy üzenjek valamit az egyik szerettüknek. De szerintem, ahogy a járvány, úgy ez a nagy érdeklődés is le fog csengeni. Április közepén megkérdezték tőlem, mit gondolok a járvány alakulásáról, és mivel nem vagyok járványügyi szakember, ezért csak annak a megérzésemnek adhattam hangot, hogy májusra túljutunk a járvány csúcsán. A saját népszerűségemet illetően is egy haranggörbét jósolnék, ami most érte el a csúcsát, biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszatérek az eredeti szerepemhez. 
 
18 éve a Mentőszolgálat szóvivője, de ez a nagy érdeklődés, és persze a mémgyár beindulása talán még önt is meglepte. Így volt?
Az első mémeknél reagálhattam volna úgy, hogy elhatárolódom, vagy kikérem magamnak, de ez egy pillanatra sem jutott az eszembe, ösztönösen imádtam őket, és szerintem kiváló szerepük volt, mert így vagy úgy, de hordozták azokat az üzeneteket, amiket a kommunikációs munkám során is közvetítettem. Persze lett egy humoros árnyalata a közszereplésemnek, amiben benne volt annak a kockázata is, hogy aláássa a szerepem komolyságát, de minden jól alakult. Egyébként többféle meglepetés is ért a szereplésemmel kapcsolatban, arra például semmiképp sem számítottam, hogy a járvánnyal összefüggő tájékoztatószerep ekkora pluszt hozhat az ismertségemnek, és az még inkább meglepett, hogy ennyire pozitív érzéseket váltok ki az emberekből. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Elmondja melyik volt a kedvenc mém, ami született róla.
Miért imádta 25 évig a mentőzést, és hogy nem roppant bele lelkileg?
A digitális oktatás a feleségén és rajta is kifogott, ahogy a szigorúság is.
Próbáld ki most kedvezményesen!