Milyen az élet egy pilótával, aki gyakran heteket tölt egy másik országban és munkaideje sem reggel nyolctól délután négyig tart?

Határozott léptek a reptéren, guruló pilótabőrönd, élére vasalt egyenruha. Tányérsapka, csíkok a vállon. Az utasok fölpillantanak az újságjaikból, a telefonjaikból és a szemük sarkából követik a jelenséget: a kapitány és az első tiszt meghozta a járatot. Szeretek játszani, gyakran idegen embereket ruházok fel kitalált tulajdonságokkal, ki lehet ő, mit csinál, honnan hová megy. Mielőtt magam is pilótafeleséggé váltam, én is elképzeltem a pilóta családját, társát és gyermekeit, akikhez siet haza. Milyen szerencsések és büszkék lehetnek. Pont annyira, mint Dombiné Zs. Tóth Rita, a tapasztalt pilótafeleség.

Rita és férje, Dombi János. (Fotó: Facebook)

Nem túlzás leírni, hogy a pilóták szenvedélye a repülés, a repülőgépek, maga a „színház”, és az irányítás, ami a pilótafülke ajtaja mögött zajlik. Életüket gyakran a beosztásuk és a bázisuk határozza meg. A beosztásukban szerepel, melyik nap honnan hová repülnek, hány járatot visznek. A kijelölt bázisuk pedig azt jelenti, hogy honnan indulnak el minden nap, és ez gyakran egy olyan külföldi várost jelent, ahol nem a családja várja haza közös vacsorára, hanem a szálloda négy fala. Sajátos életformájuk miatt a pilóták igyekeznek egyensúlyt teremteni a magánéletük és a hivatásuk között, sok kompromisszummal. Jól tudják ezt azok a nők, akik pilótát választanak társul, hiszen az ő életükre is hatással van férjük hivatása. Én például megtanultam értékelni a közös időt, örülni, ha sikerül együtt tölteni a karácsonyt. De tudunk egymásra várni, feltétel nélkül bízni és helyt állni akkor is, ha egyedül néha nehéz. Ilyenkor Rita szavai sokat segítenek nekem.

Ahány pilótafeleség, annyiféle életforma

Legalábbis sokféle élettörténetet és forgatókönyvet ismertem meg. Szerencsés az a pilóta, aki elmondhatja, hogy bázisa a lakóhelye, így a felesége is élhet, dolgozhat és gyermeket nevelhet a megszokott kerékvágásban. Ha a pilótát távoli bázisra helyezik, berendezkedhetnek távkapcsolatra, az együtt töltött idő pedig a pihenőnapokra csökken, amikor haza tud látogatni. De a pilóta társa hozhat olyan döntést is, hogy munkáját, barátait, közegét hátrahagyva a légitársaság által kijelölt országba költözik, amely lehet Lettország, Örményország, Németország, a romantikus Olaszország de akár egy ázsiai ország is. Ez folyamatos alkalmazkodást és nagy rugalmasságot igényel. Egy hűvös északi országban töltött időszak után például jó érzés volt a meleg nyárba megérkezni Magyarországra, de amikor egy nyugodt mediterrán országból jöttem haza, mellbevágó volt a fővárosi forgatag. 

Idegen kultúrába csöppenve a pilótafeleség új kapcsolatok építésébe kezd, felfedezi a várost, otthonossá teszi új lakásukat. Feltalálja magát, folyamatosan tanul.

Ez izgalmas, vérpezsdítő, komfortzónán kívüli élmény, a különböző kultúrákkal pedig maga is többé válik és gazdagodik szemlélete. Kétségbeejtő vagy bosszús pillanatokat is okozhat az ismeretlen világ. Még mindig jól emlékszem arra a délelőttre, amikor negyed óra keresés után megálltam a szupermarket közepén és megállapítottam, hogy rántott hús helyett aznap isten bizony mirelitet eszünk, mert sehol sem találom a zsemlemorzsát. Viszont annál szebb emlék az az eldugott portugál, autentikus étteremben töltött este, amikor beszélgettünk a tulajdonossal és megtaláltuk vele azokat a közös pontokat, amik összekötnek bennünket. Európai nőként olyan országokban, ahol a női jogok gyerekcipőben járnak, sokszor nehéz helyzetekben találhatja magát az ember lánya. Az arab térségben például egy női hangnak a nyolcadik telefonhívásra sem fognak kimenni a vízszerelők megjavítani az eldugult lefolyót. De amikor a hazatért kapitány is fölhívja a szervizt, tíz perc múlva megjelennek a szakemberek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan vészelték át a Malév összeomlását?
Milyen extrém helyzetekben kellett helytállnia a pilótának?
Mi jelenti a legnagyobb nehézséget a család számára és hogyan küzdenek meg vele?
Próbáld ki most kedvezményesen!