Életbölcsességek, amiket hollywoodi sorozatokból tanultam

Ki mondta, hogy fontos életbölcsességeket csak rőt szakállú mágusoktól, meg súlyos, ősrégi könyvekből lehet magunkra szedni?

Íme 5+1 lecke, amit nem máshonnan, mint hollywoodi sorozatokból tanultam.

1. A sok és változatos szex önmagában még nem a boldog élet záloga

Hank Moody a Kaliforgiából

 

(Fotó: IMDb)

A Kaliforgia egy könnyen félreérthető sorozat. Elsőre csak annyit veszünk le belőle, hogy az a fickó, aki a kilencvenes években még mindenféle parajelenségek után kutatott Scully ügynökkel, mostanra sármos íróvá érett, akire olykor már-már nevetséges mértékben buknak a nők. Hank Moody mindennapjait ezért is azonosítják minden férfi áloméletével, ami még úgy is teljes tévedés, hogy a Porsche 911 kabrió és a finoman szólva is változatos nemi élet a legtöbb férfi preferencialistáinak élén található. Engem azonban nem tántorított el a fedetlen női keblek (és a kompenzálásképp bedobott, az indokoltnál jóval több pucér férfifenék) látványa és rájöttem arra, hogy Hank Moody élete valójában kimondottan boldogtalan. A hét évad csak a felszínen szól a nőkről, a drogokról, a bulikról és a tényleg szürreális kalandokról, valójában végig arról van szó, hogyan próbálja egyenesbe rakni kapcsolatát élete szerelmével, gyermeke anyjával, akivel igazából sosem volt egyenesben a kapcsolata. Ha a készítők kiszedtek volna belőle évadonként úgy két tucat meztelen női felsőtestet, egészen más rajongótábora lett volna a Kaliforgiának, amit – noha csak egy 2014-ben befejezett sorozatról beszélünk – ma már nem lehetne ugyanígy leforgatni, ebben biztos vagyok.

2. A jó élethez nem feltétlenül kell neked gazdagnak lenned

Thomas Magnum a Magnum P. I.-ból

 

(Fotó: Silver Screen Collection/Archive Photos/Getty Images)

Kissrác voltam még, amikor a Magnum ment a tévében. Ha jól emlékszem, keddenként adtak le egy részt belőle 19:05-kor és akkor még fogalmam sem volt arról, hogy egy tízéves sorozatot várok izgatottan a tévé előtt. Nem is számított persze; amíg ott volt a tengerészgyalogosból lett magánnyomozó, aki folyton mindenféle kalandokba keveredik, addig én is ott voltam vele. Egy idő után aztán feltűnt egy fontos kettősség: az irigylésre méltó bajusszal bíró Magnum folyton pénzszűkében volt, életkörülményei ellenben olyanok voltak, mint egy rendes amerikai milliomosé. Hatalmas ház Hawaii-on, teniszpálya, privát strand, haveri alapon rendelkezésre álló helikopter és egy Ferrari. Ó, igen, a piros Ferrari. Egy alapos pszichoterápia bizonyára ide vezetné vissza azt, miért is lettem autós újságíró 19 éves koromra. A Magnumból azt tanultam meg, hogy a lényeg nem a birtoklás, hanem a hozzáférés, a kettő között pedig hatalmas a különbség.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit tanulhatunk a Jóbarátok legendás szerelmespárjától?
Melyik sorozat világít rá leginkább a pénz veszélyes oldalára?
És melyik mutatja meg legvalóságosabban a világ működését?
Próbáld ki most kedvezményesen!