Esthernek sikerül kitörni egy szigorú vallási közösségből, Aynur viszont az életével fizetett, amiért egy szabadabb életre vágyott. Két film, két lány, két különböző, és mégis nagyon hasonló történet. 

Deborah Feldmann egy williamsburgi ultraortodox zsidó közösségben él, Hatun „Aynur” Sürücü pedig egy ortodox muszlim kolóniában, Berlinben. Mélyen szeretik a családjukat, ragaszkodnak a hitükhöz, de nem tudják elfogadni, hogy a szigorú vallási és tradicionális szabályok megfosztják őket a szabadságuktól. Deborah később könyvet ír a történetéről, míg Aynurnak nem adatik meg ez a lehetőség: becsületgyilkosság áldozata lesz. A két lány drámája lényegében ugyanaz, ahogy a kiugrásuk mögött húzódó okok is nagyon hasonlóak. Történetükről filmek is készültek.
Bár csak az egyik járt nagy sikerrel: az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a Netflixen futó A másik út című minisorozat kapcsán, amely egy, a metropoliszon belüli zárt világot fed fel előttünk. Williamsburgben, az ultraortodox szatmári zsidók lakta negyedben járunk, ahol semmilyen szinten sem érezhető a nyugati individualista és liberális értékrend, pedig a több tízezres szatmári közösségtől pár utcányira ma már egy igazi hipsztervilág nyüzsög. A kolónia mindennapjai egy más normarendszer szerint  zajlanak, a tagjainak életét a legszigorúbb vallási szabályok, tradicionális szokások határozzák meg. 
Itt él a film szerinti Esther Shapiro (Shira Haas), aki még csak 19 éves, de már egy éve házas, a közösség pedig árgus szemekkel figyeli, hogy hasa sehogy sem akar kerekedni, pedig nőként egyetlen feladata lenne: minél több gyereket szülni. A fiatal lány vergődik az elrendezett házasságban, szenved a kényszerű nemi együttlétektől, a szerepétől, amit nem ő választott, hanem egyszerűen beleszületett, és egy nap, miután orvosától megtudja, hogy teherbe esett, döntésre jut. Magához veszi az Auschwitzban meghalt felmenői személyes tárgyait, majd becsukja maga mögött a családi ház ajtaját, és meg sem áll egészen Berlinig, ahol a korábban szintén kiugrott édesanyja él. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A Berlinben élő Hatun „Aynur” Sürücü igaz történetéről és a filmről, amelyet csak kevesen ismernek.
Mi a közös a szigorú hagyományok szerint élő szatmári zsidó és az ortodox muszlim lányban?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Ez is érdekelhet