Egy jó házból való úrilány katonák ezreit mentette meg, amikor rájött, mitől igazán veszélyesek a kórházak.

Az athéni Parthenón mellett egy csapat gyerek talált egy kis baglyot. A kismadár a fészekből esett ki, és úgy tűnt, a sorsa nagyjából meg is pecsételődött, amikor a fiúk kínozni kezdték. 1850-et írtak, egy fiatal angol nő a kísérőjével éppen akkor járt arra, és amikor meglátta, mit művelnek a gyerekek, közbelépett. A kimentett baglyot a bölcsesség görög istennőjéről Athenának nevezte el, és táplálta, gondozta. Athéna ezt követően még pár évig gyakran újdonsült gazdája vállán ücsörögve töltötte napjait, és olyan heves lojalitással viszonozta a megmentését, hogy nem átallott megcsipkedni azokat, akiket tolakodónak talált.
Athéna gazdája Florence Nightingale volt, akinek a nevét már a kortársak is az irgalommal kapcsolták össze, mert alapjaiban reformálta meg a betegápolást, és elemi meggyőződéssel hirdette, hogy kortól, nemtől, vallástól, társadalmi osztálytól, rassztól függetlenül mindenkit megillet az egészségügyi ellátás. Ezt azóta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába is belefoglalták.
Florence Nightingale az elszántság és az önzetlenség példaképévé vált. Tisztelői közt tudta Charles Dickenst, Viktória királynő a barátjává és bizalmasává fogadta, a közvélemény pedig rajongott a hölgyért, aki katonák ezreit mentette mentette meg a krími háború egyik rettenetes barakk-kórházában.

„Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek.”

Írta máig érvényesen a Notes on Hospitals című oktatókötetében, és nem állt meg itt. Küzdelmes és izgalmas életútja során összecsapott katonatisztekkel és az előítéletes orvosokkal, nővérképzőt alapított és az első nő lett, aki megkapta az angol Becsületrendet.
A WHO már tavaly jelezte, hogy születésének 200. évfordulója alkalmából 2020-at az ápolónők és a szülésznők évének nyilvánítja. Pedig akkor senkinek még csak sejtelme sem volt róla, hogy a koronavírus-világjárvány miatt mennyire aktuális lesz most Nightingale alakja és az ápolónők megbecsültsége (vagy annak hiánya) a társadalomban.

Florence Nightingale 1880 körül. (Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi gyilkolta valójában a katonákat?
Miért nevezték el Nightingale-t lámpás hölgynek?
Milyen módszerrel dolgozott Nightingale, ami a világjárvány idején is aktuális?
Próbáld ki most kedvezményesen!