Mit mond el rólunk, hogy nincs rendes szavunk a nemi szervünkre? (18+)

Kisgyerekkortól kezdve tabusítunk, és ezzel saját magunknak és a gyerekünknek is megnehezítjük az életét. Pedig lehetne másként csinálni.

Nem szeretem azt a szót, hogy punci, túl kislányos. A pina vagy picsa meg trágár, durva, igazából degradál valamit, ami hozzám és minden nőhöz tartozik. De akkor mim van nekem „ott lent”? Van erre rendes szavunk? Külső nemi szerv, vulva – ezek olyan orvosi kifejezések, idegennek hatnak a mindennapokban. Klitorisz és vagina helyett is inkább mondunk csiklót és hüvelyt, már ha egyáltalán kimondjuk őket feszengés nélkül.
Nem mintha a férfiak jobb helyzetben lennének. Kukija, fütyije a kisfiúknak van, falloszról talán csak a tudósok beszélnek. És jól értem, hogy a pöcs kicsi, a fasz nagy? De mind a kettő egészen biztosan sértő, ha személyre mondják. Esetleg kiegyezhetünk abban, hogy a farok és a pénisz kvázi semleges.
De mit mond el rólunk, hogy nincsenek rendes szavaink a nemi szerveinkre, csak orvosi, trágár vagy gyerekes?
– A nyelvünk a szexuális kultúránk és társadalmunk valóságát képezi le. De mivel a szexuális kultúránk nagyon tabusított, a nyelvben sincsenek jó szavaink a nemi szerveinkre – mondja Váradi Fanni szexuálpszichológus. Szerinte, ha elkezdünk nyitottabban állni a szexualitáshoz, akkor az a nyelvben is meg fog nyilvánulni.
A tabukat persze nem egyszerű feladat feloldani, pláne társadalmi szinten. Hiszen ha csak a zsidó-keresztény kultúrájú Európát vesszük, akkor is több mint ezer éve öröklődik generációról generációra, hogy a nemi szerv az valami piszkos, rossz, rejteni és szégyelleni való testrész, amiről jobb nem is beszélni. A tabu pedig pont ez: amiről nem beszélünk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Ha nincs rá szavunk, az felér egy pszichés csonkítással?
Mit mond a szexuálpszichológus a szavak jelentőségéről?
Miért ne adj becenevet a gyereked nemi szervének?
Próbáld ki most kedvezményesen!