Mesterségem címere: házasságközvetítő

Aki valaha is fölkereste Györgyi asszonyt, és elmondta neki milyen párra vágyik, az egész biztosan nem feledi. 94 évesen is derűs és légies jelenség, akinek pillanatok alatt megnyíltak a magányos lelkek. Még ma is ugyanolyan lelkesedéssel mesél arról, hogyan segítette a párok egymásra találását. Mindent tud a szerelemről, a kiegyensúlyozott házasságról, és ő volt a legboldogabb, ha gyermek született kemény munkájának eredményéül.
„Mézédes ákácra méhecske száll, nékem is kell férjecske már. Nem kell, hogy túl szép, hogy túl jó legyen, csak férjecske kell nekem” – dúdolom a Hegedűs a háztetőn sorait, és közben Tevje lányaira gondolok, akik izgatottan remélik, hogy Yente házasságközvetítő segít megtalálni életük szerelmét. A zsidó világ hagyománya szerint kizárólag a sadchenen – mely a házasság-közvetítőnő héber megfelelője – keresztül vezetett az út a házasság felé. A sadchen a közösség kiemelt és megbecsült tagja volt, bíztak ősi tudásában. Körültekintően végezte tiszteletteljes hivatását, jó munka- és emberi kapcsolatra törekedett.

Csak diszkréten

Nem is olyan régen, a 2000-es évek elején a társkeresők Tevje lányaihoz hasonlóan nagy lázzal keresték fel Györgyi asszonyt. Tudni szerették volna, ki az ő kedvesük, akinek a neve és elérhetősége ott lapult a sadchen kartonjában. Györgyi asszony pedig megfontoltan és mélyen hallgatott, figyelt és beszéltetett.

„Tudnom kellett, hogy mennyire megbízható a másik, mennyire komolyak a szándékai? Komolytalan megkeresésekkel nem foglalkoztam, és ebből nem is engedtem soha. Látni kell az akaratot!”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan lett Györgyi asszonyból házasságközvetítő?
Kik voltak a legemlékezetesebb „ügyfelei”?
Györgyi asszony szerint mi a boldog házasság titka?
Próbáld ki most kedvezményesen!