Lapozz bele! Tavaszvárás, titok és nagy jógadosszié az új Nők Lapjában

Jóga. Mi mindenre jó? Milyen fajtái vannak? Kinek, meddig ajánlják? Mit esznek a jógik? Ezekre a kérdésekre is választ kaptok e heti lapszámunkban, amelyben nem csak ezé a mozgásformáé a főszerep, hanem...

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

A titkot, a piciny csodát

Jó pár évvel ezelőtt hallottam az alábbi történetet. Egy anyuka a második babáját várta, de nem szerette volna megtudni, kisfiút vagy kislányt hord-e a szíve alatt. Úgy érezte, kilenc hónap nem nagy idő, maradjon titokban a születés nagy pillanatáig a kisember neme. Az orvos viszont jó fej akart lenni, ezért a testvérkét megkérdezte, akarja-e tudni, öcsikéje lesz-e, vagy hugicája, és mivel egy gyerek mindenre kíváncsi – „legyen ez a mi közös titkunk” –, persze, hogy tudni akarta. Csakhogy egy titkot megtartani nem olyan könnyű ám, így hamarosan a tanító néni, majd az egész osztály értesült a várható fejleményről, a pedagógus pedig figyelmesen gratulált is az anyukának a kisfiú érkezéséhez. Így ért körbe a féltve őrzött nagy titok.

A történet nem valami eget rengető rejtegetnivalóról szól, inkább csak egy apró adalék a titok sokszínű természetrajzához. Bizonyos titkok boldogabbá tesznek, mások súlyos teherként rakódnak a vállunkra, megmérgezhetik kapcsolatunkat, dilemma, választás elé állíthatnak. Szabad-e kifecsegni, elmesélni, megosztani ezeket másokkal, vagy hordozzuk magunkba zárva egy életen át? Hiszen a hallgatás, az elhallgatás sem feltétlenül üdvös megoldás, ha azt vesszük, súrolhatja a hazugság határát.

Mindenki őriz magában kisebb-nagyobb titkokat. Címlapszereplőnk, Törőcsik Franciska például úgy véli, mindig is lesznek titkaink egymás előtt, legyen az munkahelyi, baráti vagy párkapcsolati. Ahogy ő mondja: egy együttélésnél, a társas kapcsolatnál is léteznek olyan igazságok, amelyeknek a felszínre kell kerülniük, s vannak olyanok, amelyek csak felesleges konfliktust gerjesztenek.

Vagyis a nagy őszinteségcunami rombolhat is, bánjunk hát csínján a szóval! De ha már túlságosan feszít a titok, mondjuk el valakinek. Vagy talán mindenkinek? Igen, ezt a Karinthy Frigyes-i módszert ajánlja a Képeslapnyi titok projekt két fiatal kitalálója, akik szintén szerepelnek lapunk hasábjain. Amerikai ötletből merítve, egy ottani honlap, a postsecret.com apropóján indították el érdekes kezdeményezésüket. Tehát ha önnek, kedves olvasó, valami régóta nyomja a szívét, nyugodtan írja meg nekik, és máris megszabadulhat egy nyomasztó tehertől.

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

 

Fotó: Archív, Getty Images