Egyesek az önfenntartás miatt, mások a jövő generációjának tanítására, megint mások pedig csak a saját örömükre csatlakoznak a közösségi kertekhez. Hogy mik is ezek pontosan, az most kiderül!

Nyilván nem lehet mindenkinek saját telke – ráadásul nem is feltétlenül kifizetődő egy nagyobb veteményest fenntartani –, ez hívta életre a közösségi kerteket, melynek bárki tagja lehet, aki városi keretek között szeretne kertészkedni. Az ötlet nem Magyarországról származik, Ausztráliában például már a 80-es években is álltak efféle konyha- és virágoskertek, nálunk azonban inkább csak az utóbbi öt-tíz évben terjedtek el, amióta a nagy többség igyekszik a lehetőségeihez mérten egészségtudatosan élni, illetve amióta próbálunk visszatalálni a természethez.

Budapesten közel húsz ilyen kezdeményezés található, a legtöbb kerület igyekszik a közösségi kertekre való igényt kielégíteni, de az ország minden pontján fel-felbukkannak a miniveteményesek – ezek közül is mutatunk néhányat.

Budapest III. kerület: Békási kert

közösségi kert-békási-kert

2013-ban hozták létre a Békási kertet, mely azóta is nagy népszerűségnek örvend a panelrengeteg lakóinak körében.

Hét: Heted-Hét-Határ

közösségi-kert-heted-hét-határ-kert

Természetesen nem csak városi, de falusi környezetben is állhat a közösségi kert, ilyen például a Hét községben található Heted-Hét-Határ, melynek elsődleges célja, hogy a gyerekek is megismerkedjenek a kertészkedés minden fortélyával.

Budapest VIII. kerület: Grund kert 2.0

közösségi-kert-grundkert-2.0

Az Apáthy István utcában áll egy, a Békásinál sokkal kisebb oázis, de a kertészkedőknek ez sem szegi kedvét, hiszen a közösség legalább olyan fontos, mint maga a kert.

Kardakút: Kadarkúti Közösségi Kert

közösségi-kert-kardakúti-közösségi-kert

Egy multifunkcionális kert, ahol veteményesen, gyógy- és fűszernövénykerten és díszkerten túl egy pihenőpark is található a nagy beszélgetésekhez.

Budapest XIX. kerület: Aranykatica kert

közösségi-kert-aranykatica-kert

A kispesti lakótelep szélén, a Wekerle telep szomszédságában helyezkedik el az Aranykatica kert, melyben összesen 26 parcella talált gazdára a fiatalok és idősebbek körében, de ezen kívül 2 olyan parcellát is fenntartanak, ami kicsit mindenkié: itt gyógy- és fűszernövények, valamin virágok kaptak helyet.

A Nők Lapja Kert és Virág 2016/1. számában még több kertészkedéssel kapcsolatos cikket olvashattok, ha pedig az erkélyen szeretnétek egy meghitt oázist kialakítani, akkor ne hagyjátok ki inspiráló ötleteket felsorakoztató cikkünket se!

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotók: Facebook.com/Békási KertFacebook.com/Grund kert 2.0, aranykaticakert.hu, Facebook.com/Heted-Hét-HatárFacebook.com/Kadarkúti Közösségi Kert