„Én minden szabályt felrúgtam.” – Interjú Jane Fondával

Ugye mindegy, hány éves? Egyébként most lesz 78. Karcsú, mint a nádszál, elegáns, mint egy arisztokrata, és mosolyog, mint egy boldog hollywoodi filmcsillag, akire újabb és újabb szerepeket bíznak. Návai Anikó interjúja.

Jane Fonda

A kétszeres Oscar-díjas filmszínésznő, Barbarella-szexbomba, politikai aktivista (mert volt idő, mikor nem Fondának, hanem Hanoi Jane-nek titulálta majdnem minden amerikai a vietnami háborúról hangoztatott véleménye miatt), fitneszkirálynő, a CNN-alapító Ted Turner volt felesége, több könyv szerzője és többszörös nagymama színészkarrierje ma szinte jobban dönget, mint fénykorában. Filmről filmre adják, tévésorozata van, és boldog párkapcsolatban él Los Angeles egyik legjobb plasztikai sebészével. Halljuk, lássuk!

Mennyivel okoz több örömöt a munka ma, és mennyire más, mint régen?

Jó kérdés, mert ami velem történt, csöppet se vártam. Eleinte kicsit se élveztem a filmezést. Csak azért mentem bele, mert kirúgtak a titkárnői állásomból, és valahogy meg kellett élnem. És ez valahogy úgy magától jött, ami nem csoda, ha valaki hollywoodi színészcsaládban látja meg a napvilágot. De nem szerettem csinálni. Aztán a hetvenes évek elején beleszerettem, mert csupa olyan filmet csináltam, aminek én voltam a producere is. A 9-től 5-ig, a Hazatérés (Coming Home), a Kína-szindróma… És aztán megint kiestem ebből a szerelemből, és 49 éves fejjel 15 évre kiszálltam. 65 voltam, mikor elváltam, és visszajöttem Los Angelesbe. És azóta megint szeretem. Ami megint csak nem véletlen, mert kinek adatik meg, hogy folyamatosan dolgozzon még közel 78 éves fejjel is. De tudom az okát. Most értem be annyira emberileg, hogy tudom élvezni.

Mi volt a legnagyobb emberi tanulság?

Hogy nem mindenki születik tökéletes készséggel a szerelemre, a házasságra és a gyerekekre. Én biztos nem. Ha ez nincs meg benned gyerekkorodban, akkor vagy sose lesz meg benned, vagy csak nagyon nehezen tudod megtanulni. És nekem iszonyatos munkába került, hogy megtanuljak szeretni és hogy jó szülő legyek. És nagyon kell akarni. Szeretek jó szülők körül lenni, meg olyanokkal, akik nem félnek kimutatni az érzéseiket. Valaki épp a minap kérdezte tőlem, hogy mitől félek legjobban. Ismerem a háborút, tudom, milyen, mikor bombáznak, lőnek rád. De az érzelmi intimitástól sokkal jobban félek. Ezért szeretek olyanokkal lenni, akikben nincs meg ez a gátlás, hogy tanuljak tőlük.

Ha kíváncsi vagy, miről mesélt még Jane Fonda, olvasd el Návai Anikó teljes interjúját a Nők Lapja TÉL különszámában!

Szöveg: Návai Anikó

Fotó: Europress