Ciprus mindig népszerű úti cél volt, de amióta fapados járatok közlekednek ide, még inkább szeretjük. Biztonságos, jó a klíma, megfizethető, bejárható, és a fontos hármas – tengerpart, kultúra, gasztronómia – minden tagja kipipálható itt.

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete földrajzilag Ázsiához tartozik, de kulturális és politikai szempontból egyértelműen európai. Minden sarkon akad egy ókori emlék, ételeikben keverednek a görög és az arab ízek, a brit megszállás mementójaként bal oldali a közlekedés, és nagyon jól beszélnek angolul. Az ország történelmét az egymást követő háborúk soraként írhatjuk le, a sziget egyharmadán elhelyezkedő Észak-Ciprust jelenleg csak Törökország ismeri el, és a több évtizedes ciprióta–török konfliktus a mai napig heves érzelmeket kelt az itt élőkben. Ez a puskaporos háttér azonban véletlenül se szegje senki kedvét, mert Ciprus mégiscsak egy mediterrán nyaralóhely, szóval napszemüveget fel, vár minket Aphrodité!

KÖTELEZŐ KÖRÖK

Az egyik legfontosabb látnivaló Nicosia, mára a világ egyetlen kettéosztott fővárosa. Az északi török és a déli görög részt a szigorúan őrzött zöld vonal választja el, ezen csak útlevéllel lehet átsétálni az ellenőrzést követően. Kedvünkre válogathatunk, hogy a korábbi bizánci templom romjaira épült hatalmas Selimiye mecsetet nézzük-e meg, vagy a szintén monumentális Szent János- katedrálist, esetleg valamelyik helytörténeti múzeumot, de a céltalan bóklászás is rengeteg élményt tartogat. Mi a híres tévés szakács, Paul Hollywood útmutatását követtük, ő hét évig dolgozott Cipruson, és az egyik műsorában körbekalauzolta a nézőket Nicosia legjobb pékségeiben, cukrászdáiban. Akik kíváncsiak a falusiasabb tempóra, keressék fel a fővárostól nyolcvan kilométerre található Omodost. Csodás régi házak, lugasok, kis szuvenírboltok, kávézók alkotják az egész települést, amely a sziget egyik legjelentősebb bortermelő vidékének központjában fekszik, így befizethetünk többféle borkóstolóra, és érdemes próbát tenni a helyben gyűjtött mézzel is.

Az ókor szerelmesei örülhetnek, mert rengeteg egyedülálló, világörökségi védelem alatt álló emlékhely várja őket, különösen Páfosz környékén. Ilyen a Kato Páfosz­ Régészeti Park, ahol római kori villák maradványaiban, valamint csodás mozaikokban gyönyörködhetünk. Itt található a 2. században épített Odeon, az 1250 fő befogadására képes színház, ahol nyaranta a mai napig tartanak előadásokat. Aphrodité sziklája szintén Páfosz­ közelében található, a szépség és a szerelem istennője itt lépett partra a habokból. Még tartja magát a babona, mely szerint aki körbeússza a sziklát, az örökre fiatal és szép marad, de ehhez azért kell elszántság, a köves partszakaszon ugyanis kifejezetten hullámos a tenger. Nem ez az egyetlen Aphroditéhoz kapcsolható hely a szigeten; a Latchi nevű aprócska halászfalu mellett található az istennő fürdője. A kis tavat egy sziklából fakadó forrás táplálja. Adonisz épp itt vadászott, és a szomját akarta csillapítani, amikor a fürdőző Aphroditét megpillantva szerelemre lobbant.

TÚRA AZ ISTENEK BIRODALMÁBAN

Ciprus legmagasabb hegye a Tróodosz-hegység része, és mi más lenne a neve, mint az, hogy Ólimbosz. Kionísztrasznak is nevezik, ami annyit tesz, „hóverem”, az ottomán időkben innen szállítottak havat, jeget Nicosiába. Jelenleg négy sípálya – a Zeusz, az Aphrodité, a Héra és a Hermész – üzemel a téli hónapokban. Az 1952 méter magas csúcs körül a csodálatos, hét kilométeres Artemisz-ösvény visz körbe. Égig érő, ötszáz éves fekete fenyők között kirándultunk, sok helyen egyáltalán nincs aljnövényzet, egészen különleges élmény a tűlevelek és a temérdek toboz között, átható fenyőillatban gyalogolni. 

A túra után még pont belefér egy látogatás a Tró­odosz-­hegység vonulatai között megbújó, több mint ezeréves Kykkos-kolostorba, amely a világörökség része. A ciprusi tévében rendszeresen innen közvetítik a vasárnapi istentiszteletet. Az egész intézmény tekintélyt parancsoló, a sok fekete csuhás, szigorú szerzetes között önkéntelenül is megilletődik a látogató. A múzeumban több száz éves, csodálatos miseruhákat, könyveket, hímzéseket láttunk, és rengeteg ikont, a 11. századtól napjainkig. A templomban viszonylag kis területre van bezsúfolva rengeteg óriási csillár, hatalmas gyertyatartók, millió füstölő, falikárpit és ikon, minden ragyog a sok aranytól, ezüsttől. A leghíresebb műalkotás az állítólag Lukács evangélista által festett Szűz Mária-ikon, amelynek a felső részét hímzett bársonylepel takarja, csak az egymásba fonódó, smaragddal és gyémántokkal díszített ezüstkezeket látni alul. A csodatévő ikon állítólag többször véget vetett a sáskajárásnak, neki köszönhető, ha vége az aszálynak, de aki ránéz, a legenda szerint megvakul, ezért fedi lepel. Közel négyszáz éve nem látta senki. Ha mostanában van szükség a segítségére, a szerzetesek fellebbentik a fátylat, de elfordulnak, és úgy imádkoznak. 

Az ikontól jobbra egy bronzkar látható, ezzel egy török betolakodóra utalnak, aki a templomba betörve az egyik örökmécsesről próbált cigarettára gyújtani, ezért elátkozták, és elüszkösödött a karja. Balra egy kardhal kardszerű testrésze van kiállítva, ez a környékbeli tengerészek háláját jelképezi, akik a Szent Szűzhöz imádkoztak, hogy mentse meg őket a tengeri viharoktól.

CSOBBANJUNK!

A kulturális látnivalók és a túrák után jöhet a fürdőzés! Cipruson a Kék zászló program ellenőrei figyelik a tengerpartokat, vizsgálják a víz tisztaságát, a partszakaszok felszereltségét. Jelenleg több mint ötven strand rendelkezik a legjobb minősítéssel, de érdemes feltérképezni a lehetőségeket, mert nagyon mást kapunk egy sziklás, egy kavicsos, egy homokos tengerparton. Egy-egy népszerűbb strandon nagy a tömeg, de jó az infrastruktúra; az eldugottabb helyeken pedig meg kell küzdeni az élményért, viszont csodás természeti környezetben élvezhetjük a hűs vizet. 

A Mackenzie Beachet a közösségi médiában azért kapták fel, mert nagyon alacsonyan szállnak itt a repülők, és olyan, mintha meg lehetne simogatni az aljukat. Ilyen közelségről szó sincs, de a sekély víz kisgyerekes családoknak ideális. A Nissi Beach az egyik legnagyobb, legzsúfoltabb strand, de a víz kristálytiszta, és a parttól ötven méterre kiemelkedő szigetre apálykor át lehet gyalogolni, dagálykor pedig oda lehet úszni. Az én kedvencem a Protaras közelében lévő kicsike Green Bay strand volt, ahol a parttól száz méterre, egyszerű búvárszemüveggel figyelhettünk meg teknősöket, ahogy vígan legelésztek a talajon, időnként felúszva levegőért. A fiam itt iratkozott be egy félnapos búvártanfolyamra, amelynek a végén egy órát töltöttek hat-, illetve kilencméteres mélységben, láttak méteres teknősöket, ezerféle tarka halrajt, rákokat, tintahalat. Az amatőr természetbúvárok nem hagyhatják ki a Lara Beachet, amit a cserepesteknősök legfőbb fészekrakó helyeként hirdetnek. Embert próbáló földút vezet a szeles partra, ahol hatalmas vaskosarakkal jelölik, hol vannak a tojások, felettük figyelmeztető tábla, hogy senki ne piszkálja őket. Gondoltam is magamban, mekkora marketingfogás az egész, de egyszer csak a partszakasz végén megjelent pár szaki, és kiásták az egyik fészket. Odasereglettünk a többi szerencsés turistával, és végignéztük, ahogy kiszedegettek körülbelül száz tojást, ezekből hét kicsike, féltenyérnyi teknős már ki is bújt. Közelebb vitték őket a vízhez, és a háromperces páncélosok ügyesen beküzdötték magukat a tengerbe.

ESZEM-ISZOM

Folyton éhes félfelnőtt gyerekekkel Ciprus tökéletes választás: isteni finomakat ehetünk jó áron, és az étkezési elveinkről sem kell lemondanunk. Nagyon sok vendéglő kínál souvlát, vagyis nyársra húzott, parázs fölött sütött húsokat, illetve ennek kistestvérét, a souvlakit, ami kisebb húsokból áll, és adják pitában is, így séta közben lehet falatozni. Mindkettőhöz sok zöldség dukál, de kérhetünk hozzá salátát vagy sült krumplit is. A sziget ikonikus eledele a juhtejből készült halloumi, minden grillsajtok legjobbika. Éttermekben érdemes mezéket rendelni, ezek az előétel mennyiségű finomságok garantálják, hogy mindent meg tudunk kóstolni, van zöldséges, halas, húsos meze, akadnak köztük hideg és meleg fogások, ha jól válogatunk, igazi terülj, terülj asztalkám a jutalmunk. Aki nem kíván osztozkodni, és az „egy nagy adag étel egy nagy tányéron” szentségé­ben hisz, tegyen próbát a báránysültekkel vagy a grillezett halakkal, polippal, mert ezeket is csodásan készítik. Desszertek közül finom a loukoumades, az olajban kisütött, sziruppal leöntött apró fánkocska, és a pékségekben szinte minden. A hozzáértők ízlésüknek megfelelően válogathatnak a különböző helyi borok közül, de a Commandariát semmiképpen ne hagyják ki.

Fotó: Athina Vrikki, George Lemon / Unsplash, Getty Images

Galéria | 4 kép