Tengerpart, vadromantikus történelem, futurisztikus épületek, varázslatos szerpentinek, napsütés. Ez Valencia, a paella őshazája, ahol ősszel a legjobb nyaralni.

Szeptember végén Valenciában a turisták már hazamentek, a hőség megszűnt, helyét átvette a kellemes huszonöt fok és a léleksimogató nyugalom. Egy hűvös, esős hajnalon szállt fel velünk a repülő Castellón felé, három óra múlva pedig már a nyárban landoltunk.

LOVAGOK ÉS LAMBADA

Valencia autonóm közösség mindhárom tartományában jártunk: Castellónban, Valenciában és Alicantéban. A Castellónban található Peñíscola település neve azt jelenti: „majdnem sziget”, mivel a város csupán egy vékony földszorossal kapcsolódik a szárazföld többi részéhez. Fő nevezetessége a templomos lovagok által épített várkastély, ahol a 15. század elején XIII. Benedek ellenpápa lakott. Nyaranta mintegy százezer turista fordul meg itt, most viszont kényelmesen sétáltunk a kavicsos, szűk kis utcákon. Az üzletek előtt tálcákon sorakoznak a kagyló- és halmintás kék kerámiabögrék, szappantartók, mini világítótornyok. Szinte minden lakáshoz apró erkély tartozik, tele egzotikus futónövényekkel. Az asszonyok a földön ülve kedélyesen beszélgetnek kúszó-mászó kisbabájukat figyelve. Már az első néhány itt töltött óra után érzem, hogy a nap nem csupán süt, hanem perzsel: ősszel is a legmagasabb faktorszámú naptejjel érdemes érkezni. Este a szálloda kertjéből beszűrődött a Lambada dallama, amire főként idős spanyol párok ropták hajnalig.

A SÉTÁNYTÓL a DZSUNGELIG

Benicàssim városka hat kilométer hosszan elnyúló homokos strandján a Pokol és a Mennyek sétányára keresztelt promenádokon andaloghatunk. A parton századfordulós, művészek, egykori politikusok és dúsgazdag üzletemberek lakta nyári villák sorakoznak. A Pokol sétányának házai dekadens partijaikról voltak híresek. Az amerikai koloniál stílusban épült Villa Amparo falai között élt például Ernest Hemingway és harmadik felesége, a haditudósító Martha Gellhorn is. A gyakori kalóztámadások elleni védekezés céljából épült őrtornyok szegélyezik a partszakaszt, ezekből pazar kilátás nyílik az öbölre. Alkonyatkor kanyargós szerpentinen buszoztunk fel a hétszáz méter magasan fekvő Desert de les Palmes természetvédelmi területre. A dzsungelt idéző környezetben a karmeliták egykori kolostorának romjai állnak, és messziről a rend jelenleg is használt épületét vehetjük szemügyre. 

Galéria | 3 kép

A VILÁG LEGEGÉSZSÉGESEBB ÚTI CÉLJA

Spanyolország harmadik legnagyobb városa, Valencia több mint kétezer éves, de tartja a lépést a korral. Megtudtuk, hogy immár másodszorra ítélte Valenciának a világ legegészségesebb úti célja címet egy tekintélyes pénzügyi tanácsadó cég. A városhatárt jelző táblát átlépve egyik park éri a másikat, az út mentén lilaakácfák sorakoznak, és mindenhol kocogó, bicikliző vagy éppen tajcsizó embereket látni. Az építészetben egyszerre van jelen a történelmi múlt és a szürreális jövő: a Művészetek és Tudományok Városa elnevezésű, háromszázötvenezer négyzetméter alapterületű épületkomplexum mindenkit lenyűgöz. Van itt 3D Imax mozi, Csillagok háborúja sisakra hajazó operaház, háromszintes, bálnacsontvázhoz hasonlító tudományos kiállítási központ és ócenárium, Euró­pa legnagyobb akváriumával. A történelmi városrész is megér egy sétát; román, gótikus és barokk építészeti jegyeket magán viselő katedrálisban gyönyörködhetünk. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .