Kóstolás, barangolás, zarándoklat – Tokaj-Hegyalja

Az ősz színei a szőlőhegyen csalogatóak. Érdemes a nemzeti imánkba is belefoglalt nemes édes és száraz borok hazája, Tokaj és tágabb környezete táján időzni kicsit, különösen szüret idején. Hegyalja 2002 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mint kultúrtáj, de nekünk, magyaroknak ennél jóval régebb óta jelent sokat ez a környék.

Mára megtanultuk, hogy a tokaji borok jelentős hányada nem édes aszú vagy szamorodni – bár ezek felülmúlhatatlanok –, hiszen a mintegy öt és félezer hektárról, ami a borvidék jelenlegi termőterülete, kiváló száraz, magas savtartalmú, de harmonikus borok alapanyagát szüretelik minden ősszel, Simon napjától – október 28-tól – pedig nagy gonddal gyűjtik az aszúszemeket. A táj a hegyoldalra enyhe szögben felfutó szőlősoraival, az egymástól kellő távolságra álló pincészetekkel jellegzetes: hegyaljai. De a névadó városon, a Bodrog és a Tisza találkozásán kívül még számos települést érdemes meglátogatni itt, és persze borokat kóstolgatni.

Tokaj hajón, vonaton

A hegy lábánál Tokaj, az ország egyik legkisebb, nagyobb falunyi, ám történelmi épületei miatt igen hangulatos kisvárosa kihagyhatatlan. Innen indulnak naponta akár többször is az egyórás sétahajóutak föl a Bodrogon a Zsaró-érig, aztán vissza, majd a Tiszán a strandig. Végül ugyanott szállhatunk ki, és beülhetünk egy jó halászlére valamelyik csárdába. Tokaj vasútállomásán buszra ülhetünk, és egy körjárat segítségével meglátogathatjuk Bodrogkeresztúrt, Mádot, Tállyát, Rátkát és Szerencset. A nagyon baráti árú napi- vagy három napos jeggyel bárhol megszakítható az út, lehet ismerkedni a nevezetességekkel, betérni a nagy és kis családi borászatokba, melyek fantasztikus borkínálattal, finom falatokkal várják a vendégeket. Egyéni kérésre baráti társaságoknak is szerveznek borkóstolókat, pincelátogatásokat. És akkor forgatható a szájban – izgatva a nyálkahártyát – az aszú, a tokaji borok királya, ami évjárattól függően a palackban eltöltött kettő-tíz év alatt éri el a csúcspontját.

Fájós lábúaknak, sétát mellőzőknek érdemes a késő őszig fél óránként induló városnéző kisvonatra fölszállni a Bonchidai Csárda előtt. A kisvonatról látható a Finánc-domb, a Sétáló utca, a római, a görögkatolikus, az ortodox templom, a zsinagóga, a Katlan Fesztivál helyszíne és a Szerelmi pincesor. Az út egyszer megszakítható.

A Tokaj fölé magasodó ötszáz méternél magasabb hegy, a Zempléni-hegység valaha volt vulkánjai közül a legkisebb déli, délkeleti, délnyugati lejtőin állítólag a honfoglalás előtt is termeltek szőlőt. A tatárjárás után IV. Béla királyunk erre a vidékre újlatinul beszélő vallonokat telepített, akiket a helyi magyarok olaszoknak véltek. Később a török időkben a Szerémségből érkeztek francia eredetű telepesek. Az itteni borokat azonban – a szakértők szerint – a remek vulkanikus talaj, az ásványok, a mikroklíma, és nem utolsó sorban a botrytis nevű gomba eredményezi. Ez utóbbi az őszi esők nyomán a szétrepedt szemeken telepszik meg, és aszúsítja azokat, jó ősz esetén egész fürtöket. Tokajban mindössze hat szőlőfajta – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta, kabar – termesztése engedélyezett Tokaji név alatt.

Galéria | 5 kép

Csodarabbik útja

A borutak mellett három zarándokút is föllehető a térségben: a Mária út, a Szent Erzsébet út és a Csodarabbik útja. Ez utóbbiról talán kevesebbet hallani. Pedig a tizennyolcadik században igen vallásos haszid zsidók költöztek erre a vidékre, akik amellett, hogy a falvak, kisvárosok kereskedelmét, kisipari tevékenységét ellátták, az itt termelt kóser borral is kereskedtek, vitték az oroszoknak, lengyeleknek. A lakosság a zsidók vallási vezetőit – rabbikat – tisztelte. Talán e tisztelet vezetett oda, hogy ma ezen a vidéken van a zempléni Csodarabbi zarándokút. Főbb állomásai: Szerencs, Mád, Tállya, Abaújszántó, Tarcal, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Olaszliszka, Tolcsva, Sátoraljaújhely. A temetők mesélnek a múltról, a rabbikról, akik hol gondozott, körülkerített helyszínen, másutt romos kövek között nyugszanak.

A zarándokút települései közül Mád kiemelkedő, mert a Tokaj-hegyaljai zsidó emlékhelyek központja. Ezen a településen áll az 1795-ben épült, Europa Nostra-díjas restaurált barokk zsinagóga. A méretes vaskapun túl ott a boltozatos előcsarnok, ahol ritkaságnak számít a falba épített eredeti persely és a kézmosó medence. Itt mesélt történeteket és vicceket a látogatóknak a felejthetetlen humorú Fehér Barna bácsi, a korábbi gondnok. Néhány lépcső, és a mélyebben lévő zsinagógai tér tárul elénk: négy, a központi mennyezetet tartó oszloppal, alatta a magasabban álló Tóra-emelvénnyel, amit míves korlát ölel körül. Száznál több férfi ülhetett itt valaha, miközben asszonyaik a két faoszloppal alátámasztott karzaton foglalhattak helyet. Figyelmet érdemelnek az apró részletek, a frigyláda és a mögötte lévő fal kialakítása, a faragott rácsozat, a kettős kőtábla, a kerubok és az indák, a Tóra koronája, egyszóval minden. A zsinagóga szomszédságában ott a szépen fölújított egykori rabbiképző, a Csodarabbi vendégfogadó. Különös hangulatú szobáin kívül érdekessége, hogy az épületben múzeum, interaktív kiállítótér, kulturális centrum, kutatószoba és információs központ is működik.

És Mád a borai, borászai mellett egykori zsidó kereskedőjéről is elhíresült. A lovas kocsiján üzleti útra induló ember – miért, miért nem – a fáma szerint elaludt a bakon, és okos lova – bizonyos idő után – magától hazafuvarozta, így a saját háza előtt ébredt. A „Hol jársz?” kérdésre ezért mondják sokan: „Ott, ahol a mádi zsidó!”.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .