Balázs Zoltán rendező és Janza Kata musicalszínésznő – Komoly bohócok

Teljesen egy húron pendülnek. Ki gondolta volna? Engem már az is meglepett, hogy egy alternatív, független társulat, a Maladype Színház vezetője és a Budapesti Operettszínház népszerű dívája egy színpadon találkoznak. Márpedig a Fellini 8 és ½ című filmjéből készült Nine musical mindkettőjük számára csodálatos utazást jelentett. A bemutató után néhány héttel beszélgetek a két művésszel.

Honnan rohantok ilyen lélekszakadva?

Balázs Zoltán: Ma reggel érkeztem Koszovóból, és holnap utazom is tovább Izraelbe, épp csak útba ejtettem Budapestet. A társulatommal évek óta sokat és sokfelé turnézunk szerte a világban, jártunk már Amerikában, Ázsiában és Afrikában is. Szerencsések vagyunk, mert az egész társulat és így a teljes repertoárunk velünk utazik, így mindig azt az előadást vesszük elő, amit az aktuális fesztivál témája megkíván.

Kata, te próbáról jössz. Már a következő premieredre készülsz?

Janza Kata: Igen, holnapután lesz a Hegedűs a háztetőn bemutatója. Én alakítom a tejesember feleségét, Goldét. A szülőket idősnek szokták ábrázolni, de mi Homonnay Zsolttal és Bozsik Yvette-tel azt találtuk ki, mi lenne, ha fiatalos házaspárt alakítanánk. Olyanokat, akik számára nem csupán a lányaik jövője a tét, hanem a saját párkapcsolatuk is. Hiszen a valóságban éppen ilyen eladósorban levő gyerekeink vannak, miközben még javában zajlik az életünk. Az első próbán volt egy gyönyörű pillanat. Tevje szembefordult velem, és mindketten tudtuk, mi játszódik le a másik lelkében. Éreztem, hogy Zsolt arra gondol, ha férjhez adod Jankát, ott leszek. Válaszul azt üzentem a tekintetemmel: ha Zsombor megnősül, én is ott leszek! Folytak a könnyeink. Zsolttal egyszerre házasodtunk, egyszerre váltunk el és neveltük fel a gyerekeinket. Óriási ajándék, hogy előre megélhetem a színpadon, mi lesz, ha Janka egyszer csak elém áll: anya, férjhez megyek. Hiszen bármelyik percben megtörténhet.

Z: Nagyon szeretem hallgatni Katát! Rendkívüli művész, aki nemcsak intenzív belső életet él, de az érzelmeit, a gondolatait szavakba is tudja önteni. Az ember azonnal képes kapcsolódni egy-egy mondatához. Imádom azt is, ahogyan figyel a partnerére. A lelkébe lát, szinte átolvad belé, mint amikor a gyerek bámészan nézi a tűz szikráit, és észre sem veszi, az összpontosítás révén lassan átcsúszik egy emelkedettebb dimenzióba. Kata adakozó természete a partnereit is energetizálja. Ahogy összenéztek Zsolttal a Hegedűsben, úgy néztek össze a Nine musical próbáján Szomor Gyurival is – ő alakítja Guido Continit, Fellini alteregóját –, aztán bensőséges természetességgel elénekelték a duettjüket. Akkor egy pillanatra megállt a levegő… Úgy gondolom, ezeket az egyedi megnyilvánulásokat és sajátos személyiségjegyeket szükséges észrevennie egy rendezőnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .