Őszi kényeztetés: tokaji aszús libamájkrém almaszósszal, kaláccsal

Hamisítatlan boros finomságot ajánlunk az ősz, és a szüreti időszak apropóján. Hernyák Tomi receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg libamáj | olaj | 1 dl tokaji aszú só, fehér bors | 20 dkg mascarpone | 50 dkg alma | 2 evőkanál vaj | 2 evőkanál méz | csipet őrölt fahéj | 50 dkg kalács

1. A libamájat hideg vízben megmossuk, kettévágjuk, majd kézzel kihúzzuk az ereket. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Egy enyhén kiolajozott serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a májszeleteket.
2. Ekkor felforrósítjuk, és a májra öntjük az aszút. A borpára kicsit lángra is kaphat, így flambírozzuk a májat.
3. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a májat megszórjuk sóval, kevés fehér borssal, majd további 5-10 percig pihentetjük a meleg serpenyőben. Ezután a kisült zsírral és a mascarponéval együtt leturmixoljuk.
4. A szószhoz az almát meghámozzuk, kimagozzuk, egyenlő kockákra vágjuk. Egy evőkanál vajat hevítünk, belekeverjük az almát, mikor barnulni kezd, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. Pár perc alatt megkaramellizáljuk, kihűtjük.
5. A kalácsot szeletekre vágjuk, egyik oldalát megvajazzuk, majd ezzel az oldallal lefelé megpirítjuk egy serpenyőben. (Hagyományos házi pirítóssal is finom.). Erre kenjük a májkrémet, az almaszósszal kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
KALÓRIA 778 KCAL/ADAG

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/9. lapszámában jelent meg.

(Kiemelt fotó: Gyugyi Péter)

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!