Ha nem kell költeniük a tejre és a kenyérre, már felvágott is kerülhet a gyerekek tízóraijába (x)

Vannak családok, akiknek már eddig is gondot okozott mindennap ételt tenni az asztalra. A járvány miatt most még nehezebb helyzetbe kerültek. Szerencsére vannak, akik odafigyelnek rájuk – de róluk, a mindennapok hőseiről keveset tudunk. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei pedig most is ottvannak, ahol a leginkbb szükség van segítségre. Ismerjétek meg Bocsi Mártát, a karitatív szervezet egyik Nógrád megyei munkatársát.

“A megyében élő rászorulók legtöbbjét a járvány még inkább nehéz helyzetbe hozta. A kistelepüléseken lakó, sok esetben hátrányos helyzetben lévő családoknak eddig a közmunka, az alkalmi munkák vagy a Budapestre ingázással további munkalehetőségek jelenthettek megoldást. Ezek azonban egyik pillanatról a másikra megszűntek március közepén. Ha az adományosztás elakadna, az beláthatatlan problémákat okozna” – mesélte Márta.

Márta közel egy éve lett a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szociális koordinátora, de ő is rendszeresen oszt adományokat. A feladatai nagy részét az adományok kezelése, illetve a tíz év óta, öt megyében működő Gyermekszáj Étkeztetés Programnak a Nógrád megyei működtetése teszik ki. A Gyermekszáj Étkeztetési Programon keresztül a megyében 330 résztvevő család, ezen belül 960 gyermek kap heti kétszer csomagokat, családonként átlagosan hetente 5 kilogramm kenyeret és 10 liter tejet. “Ha nem kell pénzt kiadniuk a tejre és a kenyérre, az így megtakarított pénzből például már felvágott is kerülhet a gyerekek tízóraijába” – tette hozzá a Magyar Vöröskereszt munkatársa.

Márta is a Mindennapok hősei közé tartozik – azokhoz, akik folyamatosan azért tesznek, hogy mások élete könnyebb legyen. Akik többnyire láthatatlanok maradnak, munkájuk mégis létfontosságú, különösen most, amikor az eddiginél is nagyobb szükség van a segítségre. A Coca-Cola vállalat ezért is döntött úgy április elején, hogy a pénzbeli adomány és a terméktámogatás mellett márkái reklámfelületeit a Magyar Vöröskereszt üzeneteinek adja át. Ennek részeként indította el a Naturaqua a Mindennapok hősei sorozatát a felületein: azért, hogy a láthatatlan segítők láthatóvá váljanak. ITT olvashatod a Magyar Vöröskereszt további önkénteseinek, munkatársainak történetét.

A megye minden bajba jutottjának így sem tudnak segíteni, de legalább a Gyermekszáj Étkeztetési Programban regisztrált családoknak, és a külön hozzájuk fordulók segítségkéréseinek eleget tudnak tenni. Az adománycsomagokba pedig ezúttal több dolog is jutott a különböző felajánlásoknak köszönhetően. Így a tejet és kenyeret most ki tudták egészíteni például csokoládéval, tisztasági csomaggal és maszkokkal is. Az adományok eljuttatásában is kaptak segítséget: a Coca-Cola palackozó üzemének munkatársai, felismerve, hogy a szervezetnek az emberi erőforrás és az eszközök is hasznos segítséget jelentenek, a vállalati autóikkal vitték ki a rászorulóknak a csomagokat.

Márta 19 önkéntes adományosztó munkatárssal és további, a helyi önkormányzatoknál levő kollégákkal dolgozik együtt. “Körbekérdeztünk az önkéntesek között, szeretné-e valaki a koronavírus miatt inkább átmenetileg felfüggeszteni a munkát. Nagyon meghatottak a visszajelzések: mindenki ugyanúgy készen állt a továbbiakra. Így már a kijárási korlátozások bevezetése előtt sikerült összeállítanunk a járványvédelmi protokollt, és fennakadás nélkül tehettük tovább a dolgunkat. Igazán hálás vagyok az adományfelajánlókon kívül a kollégáinknak éppúgy, mint a beszállítóinknak. Nekik is köszönjük, hogy nem hagyták, hogy megálljon az élet: ők is változatlanul sütötték a kenyeret, és a tejet is hozták hajnalban, a krízishelyzet alatt is.”

Az adománycsomagok eljuttatását nem lehetetlenítette el a járvány, de a tavaszi programoknak gátat szabott – tavaly ezeken tudtak gyűjtéseket szervezni az önkéntesek. A ruhaosztásokat is el kellett halasztani, pedig az igény erre is nagy lenne. Szintén kérdéses, mikor tudnak az előző év egyik programjához hasonlót idén is megtartani: 2019-ben olyan egészségnapot szerveztek, amelyen a főként nyáron előforduló, élelmiszerekkel kapcsolatos fertőzések megelőzésére, és a tisztálkodás fontosságára hívták fel a figyelmet, míg a gyerekek a Magyar Vöröskereszt munkáját megismertető játékos programokon vehettek részt.
“Láttam már dolgokat, mivel korábban a gyermekvédelemben dolgoztam. Csodás érzés volt ott is segíteni, de most új távlatok nyíltak. Sokkal több embernek tudok segíteni. Gyerekeknek és felnőtteknek is, munkanélkülieknek, hátrányos helyzetűeknek egyaránt.”

Próbáld ki most ingyen!

Regisztrációdért
5 előfizetői tartalmat
megnézhetsz. Te döntöd el, melyiket.