- A Hawaii Egyetemen 93 ezer 45 és 75 év közötti nő és férfi étrendjét követték nyomon több mint egy évtizeden keresztül.
- Arra jutottak, hogy a MIND-diéta akár 25%-kal csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét.
- Az új kutatás szerint azonban az egyik nem esetén jobban érvényesül a memóriajavító hatás.
Egy új kutatás szerint létezik egy étrend, amellyel akár 25%-kal csökkenthető a demencia kialakulásának esélye – még akkor is, ha csak idősebb korban kezdjük el követni. A MIND-diéta nem újkeletű, de most ismét reflektorfénybe kerül a nagyszabású amerikai tanulmány kapcsán.
Az étrend lényege az agy védelme: a mediterrán és a DASH-diéta előnyeit ötvözi (innen a neve is), és különös figyelmet fordít a sóbevitel csökkentésére, valamint az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztására.
Mit tartalmaz a MIND-diéta?
A MIND-diéta főbb alapanyagai:
- Zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta, rukkola) – legalább 6 adag hetente
- Teljes kiőrlésű gabonák (pl. zab, barna rizs) – napi 3 adag
- Bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, eper) – legalább 2 adag hetente
- Diófélék, magvak – napi egy kis marék
- Olívaolaj – elsődleges zsiradékként
- Hal – legalább heti egy alkalommal
- Baromfihús és hüvelyesek – heti több alkalommal
- Vörös hús, gyorsételek, sült ételek – csak alkalmanként, lehetőleg hetente maximum egyszer
A diéta nemcsak az agy egészségére van jó hatással, hanem a szív- és érrendszerre is. Az eredmények alapján az egészséges étrendet követők körében jóval kisebb eséllyel alakult ki demencia – különösen azoknál, akik idővel egyre jobban alkalmazkodtak a MIND irányelveihez.
Kapcsolódó: Ez az étel viszont 13 %-kal növelheti a demencia kockázatát!
93 ezer ember adatait vizsgálták
A Hawaii Egyetem táplálkozástudományi kutatója, Dr. Song-Yi Park vezette a kutatást, amelyben 93 ezer 45 és 75 év közötti nő és férfi étrendjét követték nyomon több mint egy évtizeden keresztül. Azok, akik a legnagyobb mértékben követték a MIND-diétát, átlagosan 25%-kal alacsonyabb demenciakockázatot mutattak, még akkor is, ha csak 70 éves koruk után tértek át az új étrendre. De vajon miért működik ez az étrend?

A titok, hogy nincs titok, csak az egészséges életmód. És a MIND-diéta (Fotó: Getty Images)
A MIND-diéta szuperfegyvere
A kutatók szerint a MIND-diéta magas antioxidáns-tartalma csökkenti az agyban zajló gyulladásos folyamatokat, amelyek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kialakulásához. A demenciás esetek akár 40%-a megelőzhető lenne életmódbeli változtatásokkal, beleértve a rendszeres testmozgást és a megfelelő étrendet.
Nőknek különösen ajánlott?
Érdekesség, hogy egy korábbi kutatás szerint a MIND-diéta kognitív védőhatása különösen nőknél volt kimutatható: a női résztvevők körében 6%-kal csökkent a szellemi hanyatlás kockázata, míg férfiaknál nem mutatkozott hasonló eredmény.
Az biztos, hogy ezek az új eredmények reményt adhatnak sokaknak, hiszen bebizonyosodott: soha nem késő áttérni egy egészségesebb étrendre, legyen akár mediterrán diéta, vagy éppen a MIND. Legyen szó megelőzésről, memóriafrissítésről vagy egyszerűen az életminőség javításáról, a MIND-diéta egy olyan táplálkozási forma, amely hosszú távon is segítheti az agy egészségét – különösen a nőknél.
Kapcsolódó: Egy másik diétáról is bizonyították már, hogy lassítja az agyi öregedést
Kiemelt kép: Getty Images