Egyre több tudományos kutatás támasztja alá, hogy amit 40-es, 50-es éveinkben teszünk, és főleg eszünk, az hosszú távon nemcsak fizikai erőnlétünkre, hanem mentális frissességünkre és élettartamunkra is jelentős hatással van.
Ma már tudjuk, hogy az egészséges öregedés nem kizárólag azon múlik, kihúzták-e a számainkat a genetikai lottón. Sokkal inkább azon, milyen döntéseket hozunk nap mint nap – különösen a tányérunk felett.
Egy friss, a Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik középkorúként egészséges étrendet követnek, nagyobb eséllyel érik meg a 70 éves kort krónikus betegségek nélkül.
Edd magad egészségesre
A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola vezetésével zajló, három évtizedes vizsgálat több mint 100 000 amerikai táplálkozási szokásait követte nyomon. A résztvevők részletesen dokumentálták étkezéseiket, majd a kutatók összevetették azokat különféle, tudományosan alátámasztott egészséges étrendmintákkal.
Az eredmények alapján azok, akik hosszú távon az egészséges menühöz hasonló módon étkeztek, nagyobb valószínűséggel öregedtek meg krónikus betegségek – például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegség – nélkül.
Szakértők szerint az olyan étrendek, mint a mediterrán, a DASH vagy a növényi alapú étrend, több ponton is közös nevezőn vannak. Jellemző rájuk a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és egészséges zsírok előtérbe helyezése. Mindeközben elveik szerint kerülendő a feldolgozott élelmiszerek, cukros italok és a túlzott sóbevitel.

Az olívaolaj az egyik legegészségesebb étel 50 felett is (Fotó: Pexels)
Bár kisebb eltérések akadnak az egyes étrendi javaslatok között – a DASH étrend például hangsúlyozza a nátrium csökkentését, míg más modellek az inzulinválaszt vagy a gyulladáskeltő hatást vizsgálják – az alapelvek összhangban vannak egymással.
A kutatás megerősítette: minél inkább hasonlított valakinek az étrendje ezekhez a mintákhoz, annál nagyobb esélye volt egészségesen megöregedni.
Tudatosan már középkorúként is
Az eredmények fényében dietetikusok arra biztatják az embereket, hogy már középkorú éveikben törekedjenek a tudatos táplálkozásra, ugyanakkor hangsúlyozzák azt is: soha nem késő elkezdeni. Az egészséges szokások hatásai ugyanis idővel összeadódnak, és akár évekkel is meghosszabbíthatják az életet – jobb életminőség mellett.
Ugyanakkor fontos figyelembe venni a társadalmi és gazdasági tényezőket is, emlékeztetnek ugyancsak a kutatók. Az alacsonyabb jövedelmű közösségben például az egészségtelen, feldolgozott ételek könnyebben elérhetők, mint a friss, tápanyagdús alapanyagok. A kutatók szerint éppen ezért a táplálkozási szokások javítását nemcsak egyéni szinten, hanem országok szintjén is támogatni kell.
Mielőtt pedig kilépnél ebből a cikkből azzal a gondolattal, hogy neked erre nincs időd, energiád vagy pénzed, hadd mutassuk meg, mennyire egyszerű is lehet az egészséges táplálkozás! Ha már holnap belevágnál,
nem kell lemondanod sem az egyszerűségről, sem a magyar konyha klasszikusairól, de még csak nagy költségekbe se kell verned magad.
Reggelire zabkását javaslunk szezonális gyümölccsel, esetleg pár szem dióval. Tízórai válassz a tavasz valamelyik finom hazai zöldségéből, és egyél hozzá egy pohárka natúr joghurtot. Ebéded lehet sült csirkemell vagy épp comb friss salátával: keverj össze szezonális zöldséget egy kevés bulgurral vagy kuszkusszal és locsold meg olívaolajjal. Uzsonnára rágcsálj el kevés teljes kiőrlésű kekszet némi sajtkrémmel és mondjuk egy sárgarépával, vacsorára pedig egyél egy könnyű főzeléket buggyantott tojással.
Nem nagy kunszt, ugye?
Kapcsolódó: Na és azt tudtad, hogy az ételek mennyiségének csökkentése is élethosszabbító hatású lehet?
Kiemelt kép: Getty Images