Egy új kutatás szerint komoly súlygyarapodással járhat, ha ilyenkor eszel

Egy új kutatás szerint súlygyarapodással járhat, ha ilyenkor eszel

Tudjuk, hogy vannak olyan órák, amikor nem tanácsos degeszre ennünk magunkat, de egy friss tanulmány rámutatott, mikor számíthatunk garantáltan pluszsúlyra.
  • Az egészséges életmód nem csupán az ételek minőségén és mennyiségén múlik, de az étkezések időzítésén is.
  • Vannak olyan napszakok, amikor az elfogyasztott ételek pozitívan befolyásolják életmódváltásunkat. 
  • Egy friss kutatásból kiderült, ha fogyni szeretnénk, az ebben az órában elfogyasztott étel szabotálhatja céljainkat.

Nem is kell a fogyásra összpontosítanunk, már a normál testsúlyunk megtartása kapcsán is ömlenek ránk az olykor egybehangzó, de jellemzően inkább egymástól eltérő információk. Azonban minél inkább összezavarodunk, annál nehezebb lesz tartanunk magunkat bizonyos szabályokhoz, melyek között viszont valóban találunk olyan kitételeket, melyek sorvezetőt nyújthatnak az egészséges életmód menedzseléséhez.

Ilyen biztos támpont például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stresszkezelés, vagy a káros szokások elkerülése.

A felsoroltakon belül pedig jó esetben már ösztönösen is érezzük, mi az, ami nem fér bele, vagy amit még megengedhetünk magunknak, akár a bevitt ételek minőségéről, mennyiségéről vagy az étkezés idejéről van szó. Kutatások nélkül is sejtettük tehát, hogy vannak a napnak olyan órái, amikor nem tanácsos degeszre ennünk magunkat, most pedig egy friss tanulmányból pontosan is kiderül, mikor számíthatunk garantáltan pluszsúlyra.

Már azzal is fogyhatunk, ha tudjuk, mikor nem ehetünk

A hétköznapokban gyakran mondjuk, hogy a „szokás hatalma”, de mindennapi rutinunk valóban komoly hatással van testi-lelki egészségünkre, mely alól a súlyunk sem kivétel. Mi is több alkalommal írtunk már arról, hogy néhány egyszerű reggeli tevékenység, teázási szokásaink vagy mentális jóllétünk, de még lefekvés előtti rutinunk is befolyásolja testsúlyunk alakulását. Ahogy a környezeti-biológiai tényezők, a makrotápanyagok vagy az élelmiszer minősége, úgy természetesen az étkezés ideje is kihatással van a súlycsökkenésre, mi több,

a dietetikusok szerint vannak olyan napszakok, melyek a legjobb időpontnak számítanak, ha fogyni szeretnénk. 

Az étkezés időzítése tehát fontosabb, mint azt gondolnánk, és nagyban befolyásolja a fogyás sikerét. Vacsorázni például legalább két-három órával lefekvés előtt érdemes, hogy szervezetünk hatékonyan égesse el a kalóriákat, optimalizálja az emésztést és a vércukorszintet, ami azt jelenti, hogy sokak számára délután 7-8 óra lehet az ideális időpont az utolsó étkezésre. 

Az étkezés időzítése fontosabb, mint azt gondolnánk, és nagyban befolyásolja a fogyás sikerét (Fotó: Canva)

A kutatások ugyanígy – az étel emésztését, a kalóriaégetést és a hormonok szabályozását figyelembe véve – 12:00 és 13:00 óra közé teszik az ideális ebédidőt. Ám ami a reggelit illeti, szakértők szerint a korai táplálékbevitel előtt vacsorától minimum 12 órának el kell telnie, ha tartani szeretnénk magunkat az egészséges étrendhez. 

Ez a rutin egyébként csökkenti a gyulladást és a stresszt, javítja a sejtműködést, és támogatja az egészséges bélrendszert is. Vagyis reggeli tekintetében a lényeg az, hogy amennyiben este 7 órakor vacsoráztunk, legkorábban másnap reggel 7 órakor vegyünk magunkhoz először táplálékot. 

Kiderült, súlygyarapodással jár, ha ilyenkor eszünk

Úgy tűnik tehát, hogy az alakbarát étkezés titka az, hogy cirkadián ritmusunkhoz, vagyis biológiai óránkhoz igazítsuk napi tápanyagbevitelünket, és ezt támasztja alá az a friss kutatás is, mely rávilágított, életmódváltáskor több múlik az időzítésen, mint azt gondolnánk. Persze tartani magunkat egy bizonyos étkezési időhöz rohanó világunkban komoly kihívás, mégis, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a nap egy bizonyos időszaka bizonyítottan szabotálja súlycsökkentő törekvéseinket. 

A The Journal of Nutrition tudományos folyóiratban közzétett tanulmány azt vizsgálta, az étkezések időzítése és az alvási rutin hogyan befolyásolja a súlygyarapodást. A kutatók a modern társadalmi tényezőket figyelembe véve – meghosszabbodott munkaidő, elektronikus eszközök stb – arra jutottak, hogy ezek a változók nagyban súlyosbítják a cirkadián ritmusunktól való eltéréseket, és így sajnos az ezzel járó egészségügyi kockázatokat is. A belső biológiai órától való eltolódást azzal a 9474 felnőttel igyekeztek bizonyítani, akik részt vettek a kutatásban. 

A tanulmányban az étkezések gyakorisága, az időzítés és az elfogyasztott kalóriák aránya került a fókuszba, de az alvás időtartamát is nyomon követték, sőt, összehasonlították a súlygyarapodás értékeivel. Az utánkövetéssel együtt születő eredmények azt mutatták,

akik este 9 óra után ettek, 20%-kal nagyobb arányban híztak el, mint azok, akik ezt megelőzően megejtették utolsó étkezésüket.

A késő esti nassolás ráadásul rosszabbul hatott a férfiakra, akik esetében így 34%-kal nőtt az elhízottság valószínűsége, míg a nők nagyobb eséllyel növesztettek hasi zsírt ugyanezen okokból.

Ami az alvást illeti, a nőknél nagyobb volt az elhízás értékének növekedése abban az esetben, ha 6 óránál kevesebbet aludtak, ezzel szemben a 8 órás alvás mindkét nem esetében kevesebb súlygyarapodással járt. A kutatók összességében azt állapították tehát meg, hogy a cirkadián ritmustól való eltérés, a rendszertelen étkezési és alvási szokások befolyásolják a hormonszintet, ami elhízáshoz vezethet. 

Ha muszáj ennünk néhány falatot még lefekvés előtt, akkor készítsünk be inkább egészséges nassolnivalókat

Kiemelt kép: Getty Images