uborkás víz

Az uborkás víz meglepő előnyei – Ezért igyuk minél gyakrabban

Az uborkás víz már nem csak a wellness gyógyfürdők bejáratott itala, egyre többen élvezik otthon is az egészséges frissítő nyújtotta előnyöket. Jótékony hatással van a szervezetre, finom, és elkészíteni is pofonegyszerű – mutatjuk, miért éri meg minden nap uborkás vizet fogyasztani!
  • Az uborka megfizethető szuperélelmiszer. 
  • Vízzel fogyasztva még hatékonyabban támogatja az egészséget. 
  • Mutatjuk, mennyi mindenre jó az uborkás víz! 

Az uborka amennyire hétköznapi zöldség (bár botanikailag gyümölcsként szokás definiálni), épp annyira számít szuperélelmiszernek: kalóriaszegény, antioxidánsokban gazdag, magas víztartalmú, rákellenes vegyületeket tartalmaz, számos vitaminban gazdag, védi a sejteket és kiegyensúlyozza a vércukorszintet, koleszterinszintet, miközben a krónikus betegségek kockázatát is csökkenti.

Ha idáig salátabetétként vagy szendvicsek kiegészítőjeként tekintettünk rá, ideje újradefiniálni, amit az uborkáról gondolunk, hiszen akár nyersen, héjával együtt, akár savanyítva esszük, mindenképp meghálálja a szervezetünk – különösen, ha uborkás víz formájában fogyasztjuk.

Az uborkás víz előnyei

Így, hogy végre a június is elérkezett, és egyre melegebb az idő, a forró teát – amit a szokatlanul hűvös május miatt újra megkívánhattunk – lassacskán a frissítő nyári italok váltják fel.  

Az uborkás víz fogyasztása az elmúlt években majdhogynem akkora trenddé nőtte ki magát a közösségi médiában, mint a citromos víz. És végre egy trend, amit tényleg megéri követni!

Filléres, könnyen elkészíthető, nagyszerűen hidratál és hűsít, miközben minden egyes korttyal vitaminokat szívunk magunkba.

– mutatjuk, mennyi mindenre jó az uborkás víz!

1. Segíti a fogyást

Életmódváltásba kezdtél, és búcsút intenél a cukros üdítőknek, de hiányoznak az ízek? Akkor az uborkás víz a te italod! Az uborka magas víztartalma fokozza a hidratáló hatást – ami a jóllakottság érzését is segít egy kicsit elnyújtani – miközben ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítja a vizet.

2. Kiválóan méregtelenít

Az uborka és a víz kombinációja támogatja szervezetünk méregtelenítő folyamatait; a veseműködést és a salakanyagok kiürülését – különösen, ha reggel, éhgyomorra, kávé előtt fogyasztjuk.

Kapcsolódó: 6 olcsó élelmiszer, ami méregtelenítőként is kiváló 

3. Antioxidáns-bomba

Kutatások kimutatták, hogy az antioxidánsok képesek megelőzni és késleltetni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást, ami hosszú távon olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és az Alzheimer-kór.

uborka, víz, uborkás víz

Az uborkás víz frissítő, egészséges és pofonegyszerű csodaital, amit kívül is, belül is meghálál a szervezetünk (fotó: Getty Images)

Ezért is érdemes naponta antioxidánsokban gazdag, friss gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani. Az uborka pedig épp ebbe a kategóriába tartozik, hála a benne található C-vitaminnak, béta-karotinnak, mangánnak, molibdénnek és flavonoidoknak. 

4. Csökkenti a vérnyomást

A felesleges só hatására szervezetünk folyadékot tart vissza, a kálium pedig a vesék által visszatartott nátrium mennyiségét szabályozza.

Ha az étrendünk túl sok sót tartalmaz, miközben a káliumból nem viszünk be eleget, a vérnyomásunk is megemelkedik.

Szerencsére az uborka kiemelkedő káliumforrásnak számít a zöldségek, gyümölcsök között, így ha naponta fogyasztjuk – akár a vizes kulacsunkba keverve –, a vérnyomásunkat is segíthet kiegyensúlyozni.

5. Támogatja a csontok egészségét

A K-vitamin a vér alvadási képességét, illetve a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadását segíti. Ha nincs elég K-vitamin a szervezetünkben, a fehérjék sem működnek megfelelően, ebből kifolyólag pedig a csontjaink, szöveteink általános egészsége is sérülhet, hiszen nincs, ami gondoskodhatna a fehérjék csontokba történő beépüléséről.

Az uborka szerencsére nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint is – egy csésze szeletelt ubi az ajánlott napi érték 19 százalékát biztosítja –, így mindenképp megéri napi szinten az étrendünk részévé tenni. Ha kifogytunk az uborkás receptötletekből, egyszerűen csak adjuk a vízhez!

6. A bőrünk is meghálálja

Az uborka és a víz együttes ereje belülről kifelé hat: egyrészt hidratál, másrészt segít kiüríteni a méreganyagokat is, ami rugalmas, egészséges, gyulladásokra kevésbé hajlamos arcbőrt eredményez. Külön előny, hogy az uborka olyan vízben oldódó vitaminokban is gazdag – például pantoténsavban, vagyis B5-vitaminban – amelyeket a szépségiparban gyakran felhasználnak a pattanások ellen.

Így készíts uborkás vizet

Hozzávalók:

  • egy darab kígyóuborka héjasan, alaposan megmosva
  • 1 litert szűrt csapvíz vagy ásványvíz

Elkészítés:

  1. Szeleteld fel vékony karikákra az uborkát.
  2. Tedd egy kancsóba.
  3. Öntsd fel vízzel, majd tegyél bele néhány jégkockát, ha extra hűsítőre vágysz.
  4. Hagyd állni legalább egy órát a hűtőben, hogy legyen ideje kioldódni az ízeknek és a vitaminoknak.
  5. Dobd fel pici mentalevéllel, citromkarikával vagy reszelt gyömbérrel!

Kapcsolódó: Ezért ne öntsd ki soha a kovászos uborka levét!

Kiemelt kép: Getty Images